La 11 iulie 2013 grupul de la IES Osoianu Oxana, Bragoi Natalia, Holban Valeriu, Mihalaş Ştefan, au participat la şedinţa organizată pe şantierul de constucţie a staţiei de epurare biologică a apelor uzate de tip SEB ZUC a or. Orhei cu scopul examinării nivelului de finalizare a construcţiilor şi elaborării propunerilor de lichidare a neajunsurilor depistate pentru Comisia de lucru la terminarea lucrărilor.
La şedinţă au participat reprezentanţii antreprenorului, responsabilului echipei de supraveghre a construcţiei, primăriei, serviciilor raionale de control ecologic, de sănătate publică, protecţia muncii, Întreprinderea Apă-Canal Orhei, Serviciul de stat pentru verificarea şi expertizarea proiectelor în construcţii.
De către antreprenor, în persoana d-lui Hafner, la şedinţă au fost date asigurări că este preconizată terminarea lucrărilor de construcţie SEB ZUC a or. Orhei în luna august 2013, după care vor urma, în plină măsură, lucrările de ajustare a construcţilor la procesul tehnologic de epurare biologică a apelor uzate (de menţionat, că procesul de ajustare a SEB ZUC se efectuează paralel cu lucrările de construcţie). În luna iulie 2013 vor fi purtate negocieri cu scopul transmiterii obiectului în gestiunea Întreprinderii Apă-Canal Orhei.
La momentul inspectării continuau lucrările de construcţie – nivelare a umpluturii filtrelor de nisip, prundiş, pietriş a platformelor ZUC, lucrări de instalare a sistemului de alimentare cu apă a platformelor, de pompare a apei pe platformele deja construite, de plantare a stufului. (Foto)
În procesul de inspectare a construcţiei au fost constatate unele abateri de la documentaţia de proiect (DP) supusă expertizei ecologice de stat prin Avizul nr. 05-5-3752/1514 din 08.08.2011 şi anume:
- Rezervorul de egalizare, camera de recepţie a apelor uzate au fost mutate pe planul general şi construite în variantă supraterană fără termoizolare, doar cu acordul verificatorului de proiecte de arhitectură (în DP supusă expertizei era prevăzută varianta subterană)
- Nu sunt construite puţurile de supravehere cu scopul aprecierii influenţei obiectului asupra calităţii apelor freatice. (indicaţia Expertizei ecologice)
- Nu este îngrădit terenul centurii cu regim strict de protecţie sanitară a sondei arteziene forate şi exploatate în imediata apropiere de platformele ZUC. (indicaţia Expertizei ecologice)
- În loc de două colectoare de canalizare sub presiune, de la staţia principală de pompare SPCR nr.1 pînă la SEB ZUC (D=355x21mm lungimea totală a liniilor I / II 4521m / 4513,5m) a fost construit şi pus în funcţiune un singur colector.
- Nu este soluţionată problema utilizării nisipului, materiilor grosiere reţinute din influentul ZUC. (indicaţia Expertizei ecologice)
- Nu sunt finisate lucrările de construcţie – montare a conductei de preaplin şi a canalului de centură (by-pass) la SEB ZUC.
- De către grupul IES s-a atenţionat că pentru funcţionarea normală a ZUC este necesar de respectat condiţiile de recepţionare a apelor uzate industriale în influentul SEB în conformitate cu anexa nr.2 din „Regulamentul–cadru privind recepţionarea apelor uzate, eliberarea condiţiilor tehnice şi autorizaţiilor de deversare a apelor uzate în sistemele de canalizare al localităţilor”, (M.O. 55-58 din 08.04.2011); Spre regret, din declaraţiile responsabililor de la primăria or. Orhei, Întreprinderea Apă – Canal, problema dată abordată şi în Avizul expertizei ecologice nu va fi soluţionată în perioada pînă la punerea în funcţiune a SEB ZUC.
Inspectoratul Ecologic de Stat, la solicitarea Antreprenorului şantierului de construcţie a SEB ZUC Orhei, urmează să înainteze în scris Comisiei create la terminarea lucrărilor obiecţiile şi propunerile pentru lichidarea neajunsurilor depistate pentru perfectarea şi semnarea procesului – verbal respectiv.
V. Holban, O. Osoianu, N. Bragoi, Şt. Mihalaş