Pentru buna desfăşurare a bilunarului şi asigurarea monitorizării continue a executării acţiunilor preconizate a fost emisă Dispoziţia preşedintelui raionului Edineţ nr.49 din 01 martie 2013 „Cu privire la amenajarea, salubrizarea şi înverzirea localităţilor din raionul Edineţ”. Prin această Dispoziţie a fost anunţat pentru toate oraşele şi satele perioada de desfăşurare a bilunarului de la 22 martie pînă la 22 mai 2013.
Conform Dispoziţiei Inspectoratului Ecologic de Stat nr.6-d din 12.03.2013, Inspecţia Ecologică Edineţ a contribuit metodologic şi consultativ la întocmirea planurilor locale de organizare a acţiunilor de salubrizare şi amenajare a localităţilor la fiecare primar în parte. La 22 februarie 2013 a fost organizat un seminar pe această temă la care au participat primari sau reprezentanţi din toate primăriile, consiliul raional, structuri desconcentrate şi presa locală, reporterul Radio Moldova. S-a intervenit către toate primăriile de a elabora planuri de activităţi pentru protecţia mediului şi a desfăşura acţiuni de salubrizare şi amenajare a localităţilor. Pentru asigurarea bunei organizări a bilunarului, prin această dispoziţie a fost creată o Comisie raională compusă din 9 persoane din reprezentanţi a diferitor structuri abilitate.
În cadrul seminarului fiecare colaborator al Inspecţiei Ecologice a vorbit despre cerinţele legislaţiei în domeniu şi măsurile necesare de îndeplinit pentru ameliorarea situaţiei ecologice. Participanţii la seminar au avut posibilitatea de a pune întrebări şi de a-şi expune părerea despre colaborarea cu Inspecţia Ecologică şi buna desfăşurare a bilunarului.
În perioada bilunarului toate primăriile au fost antrenate în activităţi de salubrizare şi amenajare a teritoriilor administrate după posibilităţi. Inspecţia Ecologică a monitorizat (în unele cazuri împreună cu Centrul de Sănătate Publică Edineţ) executarea acţiunilor preconizate de primării în planurile locale pe acestă perioadă.
Au fost organizate întruniri cu cetăţenii invecinaţi cu gunoiştile stihiinice din cîteva localităţi. În data de 17 aprilie 2013 la primăria comunei Brătuşeni a fost organizată adunarea cetăţenilor la care s-a vorbit despre importanţa protecţiei mediului pentru sanatate şi implicării în acţiunile de salubrizare. La adunare au participat presedintele raionului Edineţ, Consilieri raionali şi locali, colaboratori ai Inspecţiei Ecologice Edineţ şi ai primăriei Brătuşeni.
La sfîrşitul bilunarului de la fiecare primărie a fost solicitată informaţia în scris despre acţiunile de salubrizare întreprinse. Conform informaţiilor parvenite de la primării, in cadrul bilunarului în teritoriile a 31 primării au fost depistate 109 gunoişti stihiinice pe o suprafaţă totală de 33,91 ha, dintre care în 24 primării au fost lichidate 66 gunoişti stihiinice cu o suprafaţă de 21,3 ha. Depozitele DMS, sau gunoiştile localităţilor au fost muşuroite, curăţite drumurile de acces şi amenajate în 26 primării pe o suprafaţă totală de 32,91 ha. Din totalul de 32 primării la gunoiştile a 6 primării nu s-au înfăptuit lucrări de amenajare din cauza lipsei de tehnică specială, care au promis că în timpul apropiat vor arenda buldozere pentru aceste lucrări. Unele primării au înfăptuit lucrări şi de înhumare a deşeurilor în fostele gropi de silos şi curăţire a teritoriului.
În locurile unde au fost gunoişti stihiinice la Gordineşti, Trinca au fost instalate la loc vizibil plăci cu inscripţii de avertizare pentru cei ce aruncau deşeurile în locuri neautorizate.
În perioada bilunarului au fost salubrizate spaţii verzi, cimitire şi fîşii de protecţie în 29 primării pe o suprafaţă de 140,06 ha.
De pe terenurile salubrizate 26 primării au evacuat 2811,2 m.c. deşeuri colectate de populaţie. În perioada bilunarului Inspecţia Ecologică Edineţ a efectuat controale în privinţa îndeplinirii Legislaţiei de mediu şi Dispoziţiei Preşedintelui raionului în 7 primării din raion. La ziua controlului au fost întreprinse raiduri prin localităţile controlate şi întocmite 9 procese-verbale la contravenienţi. La 9 persoane fizice au fost aplicate amenzi în sumă totală de 5000 lei, dintre care pînă la momentul descrierii informaţiei au fost achitate în termen de 72 ore 2400 lei.
În timpul bilunarului colaboratorii Inspecţiei Ecologice au publicat 2 articole în ziarul raional „Curierul de Edineţ” şi revista „Natura”, au dat interviuri la postul de „Radio Moldova”.
Pe parcursul bilunarului colaboratorii Inspecţiei Ecologice Edineţ au dus ore ecologice şi discuţii pe tema zilelor consemnate evenimentelor de mediu în 9 liceie şi gimnazii din raion. La îndemnul Inspecţiei Ecologice Edineţ profesorii din licee și gimnazii au citit 41 ore ecologice dedicate diferitor evenimente de mediu.
Nu s-a realizat totul, mai sunt multe de făcut.
1 Există gunoişti stihiinice care sunt amplasate în rîpi unde accesul pentru evacuare este practic imposibil. Sunt localităţi pe străzile cărora mai există materiale de construcţie, arbori uscaţi, fîntîni mai puţin amenajate , amenajarea locurilor de distrugere a cadavrelor de animale (gropile Beckari) nu este adecvată.
2 Acţiunea „Rîu curat de la sat la sat” nu s-a desfăşurat din cauza condiţiilor climaterice (ploi ambundente) care urmează a fi organizată în luna iulie.
3 Lipsa financiară. Sumele de bani preconizate pentru acţiunile de salubrizare sunt foarte mici, iar unele Administraţii publice locale le folosesc pentru alte acţiuni.
4 Salubrizarea şi amenajarea cimitirelor nu este satisfăcătoare.
5 Deşi la seminarul organizat de IE Edineţ în luna aprilie cu toţi primarii s-a propus consultaţii metodice privind întocmirea proiectelor pentru lichidarea deşeurilor, amenajarea localităţilor , a spaţiilor verzi, pînă în prezent s-a întocmit un singur proiect de către primăria s. Gordineşti.
6 Lipsa de transport pentru efectuarea lucrărilor de salubrizare.
7 Buna organizare a populaţiei mature. Participă activ la acţiunile de salubrizare, doar instituţiile școlare.
8 Poliţia, comisiile administrative trebuie sa-şi coordoneze mai eficient activitatea cu Inspecţia ecologică.
9 Nu există o colaborare, bună, eficientă dintre serviciile desconcentrate.
10 În timpul campaniei de salubrizare, şi nu numai TVM trebuie să acorde zilnic , saptaminal, lunar ore de emisie cu participarea inspectorilor ecologici din teritoriu, a poliţiei, a primarilor, reprezentanţilor societăţii civile, ONG.
11 În perioada desfăşurării bilunarului toţi inspectorii trebuie să fie în funcţie de serviciu dar nu în concediu.
12 Mijloacele de transport să fie asigurate cu o cantitate mai mare de combustibil.
13 Sunt binevenite acțiunile comune ale Inspecţiilor Ecologice raionale cu participarea vecinilor din partea ucraineană şi română.
Schimbul de experienţă.
Vasile PLEȘCANU,
Șeful IE Edineț.