Colaboratorii Direcţiei Expertiza Ecologică şi Autorizaţii de Mediu a Inspectoratului Ecologic de Stat, Holban Valeriu, Osoianu Oxana la invitaţia domnului Stankevici Victor, conducător al S.C. „Tiluana” S.R.L. reprezentant în Moldova al S.A.Î. „August ir Co”, Lituania, pe data de 10.04.2013, între orele 10-12, au asistat la lucrările de ajustare a staţiei de epurare biologică a apelor uzate menajere din gospodăria particulară din comuna Budeşti, mun. Chişinău, proiectată, construită, pusă în funţiune şi supravegheată de S.C. „Tiluana” S.R.L.
Staţia de tip VFL® (Flux Vertical Labirint) AT-8, debit 0,8 m3/zi cu corp din polipropilenă este pozată subteran la adîncimea de cca 3m la cca 5 m de la casa de locuit. Suprafaţa de teren ocupată de staţie este minimă, de 1,5m2.
Fluxul de ape uzate în staţie se mişcă gravitaţional cu ajutorul compresorului dintr-o zonă în alta. Epurarea biologică a poluanţilor organici cu eficienţa -% (CBO5-98,5%, CCO-95%, azot-78,3%, fosfor-71,9%) din apele uzate menajere şi de producere, analogice celor menajere, se petrece cu nămolul activ şi aerul injectat. Reactorul biologic constituie un rezervor din polipropilenă despărţit în zonă anaerobă – anoxică, zonă cu aerare şi decantor secundar. Cu ajutorul compresorului nămolul activ în exces este evacuat într-ul rezervor separat pentru stabilizare.
Punerea în funcţiune a staţiei la parametrii de proiect a durat doar o singură zi – un timp record !!
La această staţie sunt tratate apele uzate din gospodăria individuală care dispune de alimentare cu apă potabilă, apă caldă, baie, WC, maşină de spălat rufele. În gospodărie locuiesc permanent 2 persoane (În zile de odihnă numărul persoanelor ajunge la 6-8)
Staţia funcţionează autonom cu consum redus de energie electrică.
Apele uzate din gospodăria casnică după tratare în staţie se evacuează printr-un colector gravitaţional cu lungimea de cca 50m într-un bazin excavat cu o suprafaţă de cca 20m2, amplasat în grădina vecinului cu acordul acestuia. Din bazinul dat este scurgere în rîul Balţata.
Vizual s-a constatat, că staţia funcţionează eficient. În apele uzate epurate lipsesc mirosuri urîte, deşi apa utilizată în gospodărie conţine hidrogen sulfurat. Nămolul activ este de culoare cafenie.
Stăpîna casei spune, că pînă la procurarea staţiei de epurare, lunar trebuia să achite 600 lei pentru evacuarea apelor uzate din hazna cu autovidanje. De funcţionarea staţiei este mulţumită.
V. Holban, O. Osoianu,
Direcţia Expertiza Ecologică
şi Autorizaţii de Mediu a Inspectoratului Ecologic de Stat