,,Fie numai paşnice şi fericite zilele Pămîntului pentru minunata
noastră navă cosmică, Terra, care continuă să zboare şi
să se rotească în spaţiul rece cosmic cu încărcătura
sa caldă şi fragilă care este viaţa…”
U. Thant, Secretar General ONU, 21.03.1971
În ziua de 22 Aprilie, 2013 de Ziua internaţională a Pămîntului la Colegiul agroindustrial din or.Rîşcani a fost organizat un Careu solemn cu genericul ,,Din dragoste pentru Pămînt”. Scopul acţiunii desfăşurate a fost transformarea problemelor ecologice în parte integrată a educaţiei şi culturii. Studenţii din grupele M-11, TR-31, TPCM-11, TR-22 fiind călăuziţi de către D-na Todosiciuc Valentina, profesor de geografie, biologie-grad didactic superior, au comunicat invitaţilor despre pericolul catastrofelor ecologice şi necesitatea prevenirii consecinţelor activităţii omului care pun în pericol însăşi existenţa Omului pe Pămînt. Au fost promovate acțiuni cultural – artistice pentru a sensibiliza, conştientiza si a favoriza participarea tineretului în acțiunile ecologice. Aceste acțiuni în masă contribuie la ridicarea nivelului cunoștinţelor ecologice si creează condiţii pentru schimbări individuale ale mentalităţii şi deprinderilor oamenilor contemporani. A fost clar evidenţiat că protecţia mediului porneşte de la dorința publică de a construi o societate stabilă. Aer toxic, ape otrăvitoare, temperaturi anormale, mii de specii de plante și animale pe cale de dispariție. Acesta este tabloul planetei noastre de astăzi şi este în puterile noastre de a opri acest dezastru! Resursele biologice ale Terrei ne hrănesc şi ne îmbracă, ne asigură adăpost, medicamente ş.a. Aceste resurse se află în ecosistemele naturale ale pădurilor, păşunilor, cîmpurilor, pustiurilor, tundrelor, rîurilor, lacurilor şi mărilor. Pierderea diversităţii biologice a lumii continuă ca urmare a distrugerii habitatelor, a recoltării excesive, a poluării. Acest declin al biodiversităţii este provocat mai ales de oameni şi reprezintă o ameninţare serioasă pentru dezvoltarea noastră.
,,Să învăţăm să ocrotim natura,
Să învăţăm că ea înseamnă mult!
Să învăţăm că viaţă avem doar una
Şi vrem să dăinuim pe-acest Pămînt”
Mesajul principal a fost prezentat prin poezii din creaţia proprie a studentului anului III Neniţa Andrei, gr.TR-3. Expoziţiile ,,Ce este frumos în natură”, ,,Impactul negativ al omului”, ,,Adresarea Planetei Pămînt către oameni”, ,,Aş vrea să-mi văd planeta o floare”, ,,Ce facem ca Terra să fie o floare” au cuprins mesaje importante care conchid: pentru a salva natura – trebuie să începem prin a ne schimba propriul comportament .
În aceiaşi zi circa 250 studenţi cot la cot cu profesorii din Colegiu au organizat o activitate amplă de salubrizare a scuarului din strada Trandafirilor din or.Rîşcani, plantarea a 200 puieţi de frasin şi 215 puieţi de alți arbori creînd noi alei pe teritoriul spaţiilor verzi de pe lîngă Colegiul agroindustrial şi scuarul public aferent.
Cu o deosebită plăcere menţionăm şi mulţumim tuturor studenţilor, profesorilor cetăţenilor din localităţile raionului Rîşcani care au ieşit benevol la acţiunile de salubrizare a terenurilor publice , zonelor de protecţie a bazinelor acvatice, rîurilor, izvoarelor şi au conştientizat că numai în unire, toţi împreună cu efort comun vom reuşi să construim o lume sănătoasă, curată si diversă pentru noi şi pentru generațiile ce vor urma…
J.I.Coasteau spunea:,,Am împrumutat Pămîntul pentru copiii noştri şi nu avem dreptul să-i dezmoştenim”. Să nu lăsăm Infernul moştenire copiilor noştri! Să le lăsăm VIATA!
Vasile GROZAVU
Inspector şef, Inspecția Ecologică Rîşcani