Ce cunoaștem despre ORA PLANETEI?
Interviu realizat cu dl Victor DUMNEANU, șef Direcție inspectare generală, IES.
1. Dl V.Dumneanu, Ce semnificație are evenimentul de mediu ORA PLANETEI?
După cum se menționează în diferite surse de informații, Ora Planetei este un eveniment de importanță internațională, organizat de obicei în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an și are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea acestei energii. Ora Planetei ca acțiune practică, constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât și de către instituții și unități economice.
Acest eveniment a fost promovat pentru prima dată de World Wide Fund for Nature Australia , un grup internațional de lobby pentru mediu și cotidianul australian Sydney Morning Herald. Prima Oră a Planetei a avut loc la Sydney, cel mai mare oraș din Australia, între orele 19:30 și 20:30 la 21 martie 2007. Prin Ora Planetei 2007 se estimează că electricitatea consumată în or.Sydney a scăzut cu aproximativ 10% în aceea oră și că au participat 2,2 milioane de oameni. Al doilea eveniment Ora Planetei a avut loc la 29 martie, 2008, între orele 20:00 și 21:00, în Sydney și în multe orașe importante ale lumii. În anul 2009 Ora Planetei a fost programată pentru 28 martie, între orele 20:30 – 21:30. Peste 82 de țări și 2100 de orașe s-au angajat să participe la Ora Planetei 2009, o creștere esențială față de 2008 când au participat doar 35 de țări. Ora Planetei 2008 a fost celebrată pe toate cele 5 continente.
Diferite personalități și organizații importante din lume și-au oprit echipamentele electrice neesențiale pentru Ora Planetei, incluzând Clădirea Empire State (New York), Turnul Sears (Chicago), Podul Golden Gate (San Francisco), Banca America Plaza (Atlanta), Casa Operei din Sydney (Australia), Table Mountain (Cape Town, Africa de Sud), Templul Budist Wat Arun (Bangkok, Tailanda), Coloseumul (Roma, Italia), Castelul Regal (Stockholm, Suedia), Primăria din Londra (England), Space Needle (Seattle, USA), Turnul CN (Toronto, Canada) și Mallul SM din Asia și Centrul Discovery SM (Manila, Filipine) și Suva (Fiji).
2. Vă rog să concretizați, cînd Republica Moldova s-a alineat la această inițiativă globală?
În Republica Moldova Ora Planetei a fost lansată în anul 2008 și pe parcursul anilor a evoluat în creștere. Ora Planetei este un eveniment care are un caracter educațional cu referință nu numai la economisirea energiei pentru o oră, dar și la alte măsuri de protecție a mediului.
3. Domnule Victor Dumneanu, cu această ocazie ce măsuri sunt preconizate și cum va participa Inspectoratul Ecologic de Stat?
În acest an Inspectoratul Ecologic de Stat își propune alături de Ministerul Mediului să valorifice acest eveniment în trei centre ale republicii. Astfel pe data de 23 martie, 2013 Inspectoratul Ecologic de Stat, începînd cu ora 17.00, invită toți doritorii din or.Bălți, alături de Agenția Ecologică Bălți și Asociația Obștească „Caroma Nord”, care va lansa un proiect local pentru a contribui la îmbunătătirea constiintei ecologice în viata de zi cu zi a comunității locale, privind consumul redus de energie și care aduce beneficii importante pentru locuitori, precum si pentru mediul înconjurător. Programul include și o campanie educațională, astfel încât atît elevii din cadrul a 7 școli și licee incluse în program, cît și locuitorii orașului, să fie informați în legătură cu beneficiile unui consum eficient de energie, crearea unui mediu sustenabil pentru generatiile viitoare. Acest proiect va constitui un exemplu de educaţie ecologică a populaţiei. De asemenea la Cahul, Agenția Ecologică Cahul împreună cu Asociația Obștească „Agenția de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană” vor organiza acțiuni incluse în program cu privire la susținerea Orei Planetei –Cahul 2013. Concomitent cu aceasta în mun. Chișinău, Agenția Ecologică Chișinău și colegii din Inspecțiile ecologice teritoriale Ialoveni, Criuleni și Strășeni vor participa la acest eveniment organizat în Piața Marii Adunări Naționale.
Pe această cale, doresc să îndemn tinerii din școli și licee să participe la aceste activități, iar ONG-urile de mediu din centrele raionale ale Republicii să organizeze la fața locului acțiuni pe exemplul celor nominalizate mai sus.
Această acțiune, sunt convins că are o încărcătură practică și ușor inteligibilă, așa cum ne permite să contabilizăm economisirea resursele mediului înconjurător timp de o oră și să ne răspundem cît de prieteni naturii am fi dacă am proceda toți la fel.
Domnule Victor Dumneanu Vă mulțumesc pentru lumina adusă acestui eveniment și sper că chemarea Dvs. va fi auzită în instituțiile de învățămînt și susținută de administrațiile publice locale.
Pentru conformitate D.Osipov,
șef, secția sinteze informaționale