De multe ori ne întrebăm unde o să ajungă Terra, dacă îşi continuă drumul neîncetinit în spaţiul cu felul nostru de a o distruge. Mulţi sunt cei care încearcă să salveze cîte un munte transformîndu-l în Parc Natural, cîte o apă sau pădure numind-o Arie Protejată, cîte o stîncă ce devine Rezervaţie Geologică, sau cîte un copac ce devine Monument al Naturii…, dar sunt şi mai mulţi care nu respectă acest lucru şi care, în ignoranţa lor, distrug încet şi sigur această lume de care suntem uneori atît de încîntaţi.
Viaţa, în forma ei pe care o cunoaştem cu toţii, există datorită aerului, apei şi solului, acestea fiind elementele principale ce stau la baza ei. Atunci cînd unul dintre acestea este afectat de om şi nu îşi mai poate urma ciclurile naturale, echilibrul se distruge şi vin adevăratele dezastre ecologice. O pungă de plastic aruncată în ocean poate ucide o balenă prin simplul fapt că aceasta o înghite odată cu hrana. La un calcul simplu ne dăm seama de un adevăr înfricoşător, miliarde de pungi pot ajunge în apa oceanelor, dar numai cîteva sute de exemplare a balenei albastre, cel mai mare mamifer al acestei planete, au mai rămas în ocean. Unde mergem?
Anticii considerau apa ca origine şi începutul tuturor lucrurilor, fruct al dragostei dintre cer şi pămînt. Concepţiile au evoluat, astăzi apa este obiect de studiu, sursă vitală a omenirii.
Despre deşeuri, doar cîteva cuvinte.
Cea mai mare problemă, care nu este una de suprafaţă, ci una fond, planeta noastră nu mai poate duce în spate atîtea deşeuri, care continuă să crească în fiecare zi. Ambalajul unei cutii de ţigări sau un container întreg de deşeuri, de reziduri, cu siguranţă lasă răni adînci în corpul acestei planete, pe care noi toţi o numim Casă comună.
Tot cu aşa gînduri, au pornit la drum colaboratorii Inspecţiei Ecologice Rezina, plecaţi în satul Ciorna pentru a efectua un raid de salubrizare. S-au dezamăgit profund, aici au întîlnit nepăsarea locuitorilor faţă de mediul înconjurător.
În această localitate colaboratorii s-au împărţit în trei grupuri pentru a putea identifica pe teren „INFRACTORII DE MEDIU”, reprezentaţii autorităţilor publice locale i-au ghidat prin localitate.
Într-o jumătate de oră Inspectorii IES au depistat trei „INFRACTORI DE MEDIU” cărora le-au fost întocmite procese-verbale conform art. 136 al Codului contravenţional. Cu aceşti cetăţeni s-a discutat despre necesitatea unui mediu curat, respectivii parcă au înţeles, fiindcă au început fără gălăgie să evacueze deşeurile la locul autorizat.
Să ne întrebăm iarăşi şi iarăşi, chiar aşa e de greu de evacuat deşeurile în locurile autorizate,- căci nu putem pune la fiecare cetățean cîte un inspector de mediu ca să-i arate unde să evacueze deşeurile. Să ne educăm reciproc…
Grigorie Carpov
Inspector şef interimar IE Rezina