„ Apă, tu eşti nu numai necesara vieţii,
ci însăşi viaţa, eşti bogăţia fără de seamă pe Pământ,
tu eşti cea mai pură, tu eşti sufletul Pământului”
/ANTONIE DE SAINT EXUPERY/
Apa este indispensabilă existenţei umane, având un rol deosebit de important în desfăşurarea tuturor proceselor vitale.
In calitate de reprezentant al Republicii Moldova şi graţie colaborătii Inspectoratului Ecologic de Stat cu agenţi economici, atăt din ţară cît şi de peste hotare, schimbului de experienţă în domeniul tehnologiilor moderne de tratare a apei am avut ocazia să particip în perioada 27-29 noiembrie în componenţa unui grup de lucru în cadrul Companiei „C&V Water Control” – România. Scopul deplasării a fost familiarizarea cu perspectiva implimentării în Republica Moldova a soluţiilor inovative pentru staţii de epurare a apelor uzate menajere, tehnologiilor de epurare cu membrane ultrafiltrante, soluţiilor tehnologice pentru staţii de tratare şi potabilizare a apei şi efectuarea vizitelor în teren la staţiile de epurare-tratare proiectate şi executate de către compania menţionată, care se specializează pe dezvoltarea si comercializarea echipamentelor şi tehnologiilor pentru tratarea apelor potabile şi uzate în aplicatii rezidenţiale, comerciale, industriale şi municipale. Activitătile cuprinzînd atât importul de echipamente şi subansambluri necesare producerii staţiilor, cât şi productia elementelor şi subansamblurilor necesare alcatuirii acestora.
Deci, capacităţile includ posibilitatea de producţie pentru România, cât şi distribuţie în Republica Moldova printr-o reţea proprie de reprezentanţi zonali.
Astfel, printr-o dezvoltare continua compania îndeplineste cerinţele următoarelor standarde: sistemul de management al calitaţii ISO 9001:2001, sistemul de management al mediului ISO 14001:2005 cât şi sistemul de management al sănătaţii şi securităţii ocupaţionale OHSAS 18001:2004 în următoarele domenii:
Proiectare, execuţie, montaj şi service, instalaţii pentru epurarea si potabilizarea apei.
Importator şi producator de staţii de epurare a apelor uzate menajere.
Importator şi distribuitor de elemente pentru staţii de epurare (elemente de aerare, site
rotative, unităţi de flotaţie, suflante de aer).
Importator si distribuitor echipamente pentru potabilizare apă (staţii de dedurizare, staţi de filtrare, sterilizatoare UV, staţii de osmoză inversă, staţii de ozonare, pompe dozatoare).
Distribuitor de echipamente pentru alimentări cu apă (hidrofoare, pompe submersibile, grupuri de pompare).
Producător de bazine pentru acumulare a apei.
Mai mult, „C&V Water Control” cu ajutorul partenerilor externi, asigură un suport tehnic şi informativ solid despre produsele sale pentru dealeri îndeplinind necesităţile clientului pentru a putea oferi un nivel de calitate constant, livrari la timp şi servicii demne de încredere.
De asemenea, „C&V Water Control” prin structura proprie şi prin echipele de montaj îndeplineşte toate cerinţele necesare de la vizualizare-livrare-montaj-pornire-service, până la orice tip de asistenţă necesară în vederea rezolvării problemelor legate de apă.
Preluarea experienţei româneşti este importantă pentru faptul că, programul de alimentare cu apă şi canalizare a localităţilor din Republica Moldova pînă în 2015, prevede soluţionarea urgentă a problemei ce ţine de modernizarea, reutilarea tehnică şi dezvoltarea sistemelor comunale de alimentare cu apă şi canalizare
Ceea ce ţine de apa potabilă este apa, care consumată, nu are efecte nocive asupra stării de sănătate în corespundere cu normele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Hotărării Guvernului nr. 934 din 15.08.2007( anexa 2).
În acest context, alimentarea populaţiei cu apă potabilă şi în cantităţi suficiente este una din direcţiile prioritare în politica şi acţiunile statului pentru sănătate în relaţie cu mediul. La fel de importantă este şi problema canalizării localităţilor, ambele probleme urmînd a fi soluţionate concomitent, deoarece construcţia numai a sistemelor de alimentare cu apă, cu creşterea inevitabilă a volumului de ape uzate formate, în lipsa colectării şi epurării acestora, duce la poluarea apelor de suprafaţă şi din fîntîni. Sectorul dat în RepublicaMoldovaeste susţinut financiar de Uniunea Europeană.
Organizaţia ONU a declarat perioada 22 martie 2005 – 22 martie 2015 „Deceniul de acţiune „Apă pentru viaţă”, ceea ce confirmă semnificaţia problemei la nivel global.
Pentru aprovizionarea cu apă potabilă, tehnică şi de uz gospodăresc, înMoldova, sunt utilizate apele de suprafaţă şi cele subterane.
O mare atenţie se acordă rezultatelor monitoringului efectuat în ultimii ani a nivelului de poluare a apelor de suprafaţă (r. Prut şi fl. Dunărea şi Nistru) considerat poluate moderat, iar apele subterane, au un nivel necorespunzător calităţii apei potabile. Problemele principale, cu referinţă la apele de profunzime, sînt conţinutul ridicat de fluor (2-16 mg/l); sodiu (200-560 mg/l); amoniac (2-10 mg/l); stronţiu (7-14 mg/l); hidrogen sulfurat (3-20 mg/l); fier (1-2,5 mg/l), iar pentru cele freatice – conţinutul de nitraţi, sodiu, reziduu sec şi duritate totală. Gradul ridicat de mineralizare al apei este cauzat de concentraţiile ridicate a ionilor de calciu, magneziu, sulfaţi, sodiu şi cloruri, concentraţiile de cloruri ating valori de 350-700mg/l (CMA-350mg/l), de sulfaţi – 500-800mg/l (CMA-500mg/l), sodiu – 220-600mg/l (CMA – 200mg/l).
Lipsa staţiilor moderne de epurare a apelor uzate, deversările apelor neepurate, managementul neadecvat al deşeurilor menajere, dejecţiile animaliere, depozitele de pesticide inutilizabile şi interzise, depozitele de produse petroliere, staţiile de alimentare cu petrol,toate acestea reprezintă deja focare de poluare continuă.
Starea bazinului acvatic subteran se apreciază la moment ca fiind plecară, cu un grad înalt de poluare.
Apa este singura bogăţie pentru un om înţelept spunea Henry David Thoreau, căriua mă alătur, apa rămâne a fi picătura vieţii pe care trebuie şi este necesar să o avem în grija noastră, căci fără de ea existenţa noastră ar fi în pericol!
Rodica POPRIŢAC,
inspector superior, IES