Comunicat de presă
Azi, 20 decembrie, 2012, în Sala Mare a Filarmonicii de Stat a avut loc Conferința practică a Inspectoratului Ecologic de Stat „Consolidarea controlului ecologic de stat prin colaborare cu alte structuri guvernamentale și organizații obștești”, care a luat în dezbateri problemele legate de lărgirea cîmpului de competențe și atribuții cu privire la inspectarea și controlul ecologic dictate de noile modificări a legislației de mediu la nivel de politici, strategii și legi aferente protecției mediului înconjurător. Conferința a convocat întreg corpul de inspectori de mediu din teritoriu și factorii de decizie din structurile guvernamentale și organizațiile obștești aferente mediului. În ședința plenară a luat cuvîntul cu un raport de analiză a activității Inspectoratului Ecologic de Stat, șeful Inspectoratului, dl Veaceslav UNTILA.
Cu comunicări și luări de atitudine au vorbit:dl. Mircea Ciobanu, ministerul afacerilor interne;dl. Tudor Botnaru, (Agenţia „Moldsilva”)Ion Șalaru, (Ministerul Sănătăţii;) Alecu RENIŢĂ,(preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova); Simion ISTRATI, (președintele Societății Vînătorilor și Pescarilor din Moldova); Nicolae ANDRONACHI, (președintele raionului Ialoveni).
În ședința de deschidere a Conferinței cu mesaje de salut au luat cuvîntul: Mihai GHIMPU, Membrul Biroului Permanent în Parlamentul R.Moldova;Gheorghe ŞALARU, Ministrul mediului; Vladimir CIOBANU, Consilier al Președintelui R.Moldova.
În discursul său, dl Președinte Mihai GHIMPU a atras atenția efectivului inspectorial asupra necesității consolidării aspectului practic al politicilor de mediu în teritoriu și în cadrul sectoarelor economiei reale, implementării normative a cerințelor de mediu în politicile sectoriale, în contextul Aquis-ului comunitar de mediu, dat fiind faptul, că Inspectoratul este prelungirea Ministerului Mediului în teritoriu: “Europa, de rind cu drepturile omului, combaterea corupției, pune în prim plan și protecția mediului înconjurător”, – a subliniat dînsul.
Domnia sa deasemenea a scos în evidență necesitatea consolidării imaginii Inspectoratului și credibilității acestuia în fața societății: “Noi tebuie să chimbăm lucrurile, să schimbăm atitudinea cetățianului față de mediu”.
Domnul Mihai GHIMPU a cerut ca colaboratorii Inspectoratului să fie factorii hotărîtori în ecologizarea Țării și nu în ultimul rînd, a salubrizării localităților.
În luarea sa de cuvînt, d-ul Gheorghe Șalaru, ministrul Mediului a accentuat necesitatea sinergizării acțiunilor de mediu cu alte structuri administrative și nu în ultumul rînd cu Măria sa Cetățianul, dacă vrem să izbutim. Domnia sa a atenționat că imaginea IES în teritoriu este și imaginea Ministerului Mediului.
Mesajul central al Conferinței s-a rezumat la colaborarea mai strînsă a autorităților publice de profil și societății civile de mediu pentru eficientizarea politicilor de mediu și promovarea dezvoltării durabile.
Serviciul de presă al Inspectoratului Ecologic de Stat