În structura complexului preconizat în or.Orhei întră 2 obiecte: nr.I „Două colectoare de canalizare sub presiune dela SPCRnr.1 pînă la staţia de epurare a apelor uzate nou proiectată în or.Orhei” ( obiectul nr.0709-92-HK) şi nr.II „Staţia de epurare a apelor uzate şi colectorul apelor efluente în or.Orhei” ( secţiunea nr.010/PD).
Documentaţia de proiect a primului obiect a fost elaborată în a.2011 de către „BONCOM-PROIECT” şi avizată de toate instanţele de resort , inclusiv AEES (aviz nr.05-5-3851/1509 din 08.08.2011).
Documentaţia de proiect a obiectului doi a fost elaborată în a.2010 de către Compania „Posch&Partners” în comun cu „SWS” S.R.L., ”Consulting Engineering” S.R.L.,”HYDEA IRIDRA” şi a fost avizată de toate instanţele specializate. IES a examinat proiectul repetat şi a eliberaret avizul pozitiv nr.05-5-3752/1514 din 08.08.2011.
Proiectul tehnic se implementează cu suportul financiar al Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Conform licitaţiei contractul pentru „Construcţia staţiei de epurare a apelor uzate din or.Orhei” a fost atribuit asociaţiei companiilor „Heilit Umwelttechnik” (Germania) şi „BioPlanta” (Germania) în valoare de 4 703 964,95 dolari SUA. Suma totală a Grantului este de 2,84 mln. Euro, susţinerea financiară din Fondul Ecologic Național – constituie 18 mln lei.
Terenul pentru construcţie este amplasat în luncile rîurilor Răut şi Vatici. Suprafaţa terenului, iniţial a fost proprietate publică (complex animalier) a Primăriei s.Selişte şi constituie5 ha. În februarie 2008 acest teren a fost transmis în proprietate Primăriei or. Orhei cu condiţia căla SEAUconstruită pe acest teren se vor conecta sistemele de canalizare din satele Selişte şi Lucăşeuca. Extinderea în perspectivă a capacităţii Stației de Epurare a Apelor Uzate (SEAU) va fi posibilă pe terenul din preajmă cu suprafaţa necesară de10 hasuplimentar. Pe terenul dat urmează a fi prevăzute măsuri de protecţie a construcţiilor SEAU contra eventualelor inundaţii cu apele de viitură.
Proiectul staţiei de epurare a apelor uzate de tip ZUC prevede, la nivelul anului 2015, capacitatea de 4, 4 mii m3 /zi.
Concentraţia de poluanţi în efluent (r.Răut) către anii 2015 – 2020 nu va depăşi valorile pentru materii în suspensie – 35 mg/l; CCO -125 mg/l; CBO – 25 mg/l.
Dimensiunile zonei de protecţie sanitară sunt acordate şi constituie pentru staţia de epurare –500 m, iar pentru staţiile de pompare –30 m.
Alimentarea cu apă potabilă a obiectului este preconizată conform proiectului din sonda arteziană existentă amplasată pe teritoriul fostului complex de vite. Reprezentantul firmei de construcţie „Heilit Umwelttechnik” (Germania) preconizează forarea unei sonde arteziene noi pentru necesităţile proprii.
Pentru asigurarea desfăşurării corecte a lucrărilor de construcţie a obiectivului este necesară colectarea completă a informaţiei cu privire la mersul lucrărilor şi respectarea cerinţelor de protecţie a mediului pe toată perioada.
În acest scop IE Orhei va efectua controale ecologice periodice la obiectul nominalizat şi va prezenta informaţia IES.
Actele de control vor încorpora indicaţii obligatorii cu privire la prezentarea planului de acţiuni coordonat cu organele de mediu şi schimbările din proiectul de execuţie care vor fi coordonate cu organele de mediu.
Sv.MARUSEAC,
șef, secția inspectare
resurse acvatice și aer atmosferic