În baza Certificatului de Urbanism eliberat încă la 24.09.2008 de către Primăria comunei Cotiujenii Mari, s-a permis elaborarea documentaţiei de proiect privind construirea unui Poligon pentru depozitarea deşeurilor menajere solide (DMS) pe un teren, proprietate publică, cu suprafaţa de 1,0 ha, din categoria „alte terenuri”, în extravilanul comunei Cotiujenii Mari.
În temeiul art.6 alin.(2) lit.c) al Legii nr.851-XIII din 29.05.1996 privind expertiza ecologică şi evaluarea impactului asupra mediului înconjurător, art.23 alin.(1) lit.i) al Legii nr.1515-XII din 16.06.1993 privind protecţia mediului înconjurător şi Instrucţiunii nr.188 din 10.09.2002 despre ordinea de organizare şi efectuare a expertizei ecologice de stat, proiectul de execuţie (obiectul nr.7850), elaborat de către Institutul de Proiectări de Stat „IPROCOM” (licenţa AMMII nr.026672) şi coordonat cu Centrul de medicină Preventivă din raionul Şoldăneşti, prin avizul nr.2 din 06.06.2009, a fost supus Expertizei Ecologice de Stat,și avizat pozitiv (avizul cu nr.05-5-3547/988 din 19.07.2010).
Potrivit condiţiilor proiectului Poligonul DMS este preconizat pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor din 8 localităţi şi anume: com. Cotiujenii Mari cu satele Cobîlea şi Coşelăuca (3695 locuitori), com. Dobruşa cu satele Receşti şi Zahorna (1526 locuitori), satele Pohoarna (2000 locuitori) şi Rogojeni (780 locuitori).
Conform deciziei Consiliului de Administrare al Fondului Ecologic Naţional din 20.05.2011 (procesul–verbal nr.3 din 20.05.2011), Primăria comunei Cotiujenii Marii, raionul Şoldăneşti a fost declarată învingător pentru proiectul nr.3455 „Construcţia poligonului de depozitare a deşeurilor menajere solide care va deservi 4 primării (8 localităţi)” în sumă de 1 568 706 lei.
La 21.06.2012, comisia în componenţa Viceministrului mediului, dlui Lazăr Chirică, Şefului adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat (IES), dnei Valentina Ţapiş, Preşedintelui raionului Şoldăneşti, dlui Alexandru Reliţchi, Medicului – şef al Centrului de Sănătate Publică Şoldăneşti, dlui Vadim Grosu, Arhitectorului – şef al raionului Şoldăneşti, dlui Nicolae Cojocari, Primarului comunei Cotiujenii Mari, dlui Petru Comendant, reprezentantuluiInstitutului de Proiectări de Stat „IPROCOM”, dnei Nina Popova şi în prezenţa locuitorilor satului Pohoarna şi a primarului acestui sat, dlui Victor Ouş a examinat problema abordată de către locuitorii satului Pohoarna, raionul Şoldăneşti, referitor la dezacordul construirii poligonului de deşeuri menajere solide din comuna Cotiujenii Mari.
În rezultatul controlului ecologic s-a stabilit că în rezultatul iniţierii lucrărilor de construire a obiectivului, conform Autorizaţiei de construire nr.48 din 15.05.2012, antreprenorul general al Contractului de antrepriză (nr.1 din 03.01.2012), firma „Sabriscom” SRL (director Anatol Sîrbu) a admis folosirea neautorizată a resurselor minerale utile larg răspândite de nisip pentru tasarea drumului de acces, ceea ce nu corespunde prevederilor art.39 lit.(a,b), 64 şi 72 alin.(3) ale Codului Subsolului. De asemenea au fost identificate abateri de la proiectul de execuţie, utilizînd la amenajarea fundului excavaţiei pentru depozitarea deşeurilor, zăcăminte minerale utile de nisip (conform proiectului, amenajarea fundului excavaţiei prevede doar argilă compactată impermeabilă). Acest fapt va duce la infiltrarea fluidului nociv în straturile de sol şi în apele freatice.
Reieşind din faptul, că lucrările de construire a poligonului DMS au demarat cu încălcarea legislaţiei ecologice în vigoare, în baza actului controlului ecologic nr.023005 din 21.06.2012 Inspecţia Ecologică Şoldăneşti a sistat (stopat) prin Hotărîrea sa nr.25 din 25.06.2012 lucrările de construcţie a Poligonului pentru depozitarea deşeurilor menajere solide din comuna Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti cu utilizarea neautorizată a zăcămintelor minerale utile.
Prin același act, primăriei comunei Cotiujeni i-au fost prescrise indicaţii obligatorii în vederea efectuării şi prezentării cercetărilor geologice pe terenul atribuit sub construcţie cu scopul determinării cu precizie a profilului geolitologic şi în caz de necesitate, să selecteze un alt teren pentru construirea poligonului, care să corespundă cerinţelor ecologice şi sanitare în vigoare.
Potrivit informaţiei Agenţiei pentru Geologie şi Resurse Naturale, terenul repartizat pentru construcţia poligonului este constituit din substanţe minerale utile de nisip în profilul geolitologic, şi nu poate fi folosit pentru alte activităţi, decît pentru excavaţii miniere.
Prin urmare, la elaborarea proiectului de execuţie pentru obiectul nr.7850, Institutul de Proiectări de Stat „IPROCOM” (licenţa AMMII nr.026672) a admis eroare în studiul geologic a sectorului dat de teren, repartizat pentru construirea Poligonului de depozitare a deşeurilor menajere solide (DMS).
Mai mult ca atît, în zona dată,actualmente se implementează proiectul „Crearea sistemului integrat de management al deşeurilor menajere în 8 localităţi (com. Cotiujenii Mari cu satele Cobîlea şi Coşelăuca (3695 locuitori), com. Dobruşa cu satele Receşti şi Zahorna (1526 locuitori), satele Pohoarna (2000 locuitori) şi Rogojeni (780 locuitori), amplasate în partea de Nord-Vest a raionului Şoldăneşti”. Proiectul este finanţat de către Fondul de Dezvoltare Regională în sumă de 4 mln. 600 mii lei, aplicant fiind primăria Cotiujenii Mari. Potrivit condiţiilor acestui proiect, în localităţile menţionate vor fi amenajate 100 puncte ecologice (platforme pentru colectarea deşeurilor menajere) dotate cu cîte 5 containere (1 pentru acumularea PET şi 4 pentru acumularea deşeurilor reciclabile – hîrtie, sticlă, fier etc.), volumul recipientelor fiind de 1 m.c. fiecare. Tot în cadrul acestui proiect se va procura şi tehnica specială pentru transportarea și gestionarea deşeurilor (1 excavator, 1 tractor cu remorcă şi 2 autospeciale).
Astfel, reieşind din faptul, că la moment se elaborează și proiectul gestionării regionale a deşeurilor, care prevede construirea unui poligon regional în oraşul Şoldăneşti şi colectarea deşeurilor din 3 raioane (Şoldăneşti, Rezina, Floreşti), construirea depozitului DMS în comuna Cotiujenii Mari nu este rentabilă. Găsim necesară doar amenajarea unei staţii de transfer a deşeurilor menajere din cele 8 localităţi. Sperîm să se ajungă la o soluție fericită.
Veronica ANDRONIC,
șef, secția inspectare sol,
deșeuri și substanțe chimice