Tradițional, Inspectoratul Ecologic de Stat este organizatorul și animatorul lucrărilor de înverzire a Plaiului Natal consacrate prin Decretul Prezidențial din 1995 „Un arbore pentru dăinuirea noastră”.
Inspectoratul prin diviziunile sale atît la centru cît și în teritoriu, cu această ocazie, s-a îngrijit să întreprindă măsuri de organizare a lucrărilor împreună cu organele administrației publice locale și alte servicii desconcentrate în teritoriu și, în primul rînd cu structurilr Asociației „Moldsilva”. Solicitanților și participanților la această acțiune s-a pus la dispoziție materialul săditor de către gospodăriile silvice specializate din teritoriu. A fost întreprinsă o campanie largă de sensibilizare a societății în speranța că sîmbătă, 27 octombrie va fi cu adevărat o zi de participare civică la înverzirea Plaiului Natal.
Inspectoratul Ecologic de Stat ca organizator și moderator al acestei acțiuni, la nivel de Agenții și Inspecții Ecologice în teritoriu și Aparatul Central, a participă în componență deplină și a plantat pe sectoare de teren stabilite din timp. Aparatul Central al IES, în această zi a efectuat lucrări de plantare în Parcul Nistrean de la Vadul lui Vodă.
Secția Sinteze informaționale a Inspectoratului a hotărît cu această ocazie să realizeze un Colocvium-fulger cu factorii de decizie și un șir de colaboratori ai Aparatului Central: „Cum vedeți Dvs. Ziua de 27 octombrie în contextul înverzirii Plaiului Natal?”.
Veaceslav UNTILA, șeful Inspectoratului Ecologic de Stat: 27 octombrie, prin repetare a devenit o tradiție, lucru care este foarte bun, într-un fel deja a intrat în instrumentariul opiniei publice, conștiinței ecologice la nivel de societate. Astăzi, noi cei consacrați domeniului protecției mediului, trebuie să ne îngrijim cu precădere de efeciența și extinderea teritorială a lucrărilor de plantare. Personal, am făcut tot ce me-a stat în puteri, ca această zi să ne fie și o sărbătoare de suflet, dar și o acțiune cu efect ecologic solid. Doresc de pe această pagină să enunț pentru publicul larg, că 27 octombrie este doar începutul campaniei de înverzire a Plaiului Natal și lucrările trebuie să continuie fără întrerupere pînă la înghețul solului. Plantarea de toamnă, sau plantare masivă, cum i-am mai spus în nici un caz, nu anuleazî plantarea de primăvară, care este una de îngrijire și amenajare și este scurtă în timp. Partea defectuoasă a plantării de primăvară este procentul scăzut de prindere a materialului săditor. Tocmai de aceasta a și fost modificat Decretul Prezidențial de la 1995 cu transferarea lucrărilor de plantare masivă pentru perioada de toamnă, – pentru a beneficia de un procent mai înalt de prindere a puieților și de o perioadă mai îndelungată de plantare, mai ales, că o bună parte din oamenii noștri în această perioadă sunt încă disponibili și neantrenați în lucrările agricole.
Subdiviziunile noastre, cu precădere acele din teritoriu, dat și noi de la Centru, vom mediatiza pe parcursul întregii perioade mersul și rezultatele lucrărilor în speranță că la aceste lucrări se vor alinia tot mai mulți cetățeni, dar și structuri economice care au posibilități materiale și pot întreprinde lucrări de sinestătător.
Cum văd ziua de 27 octombrie?- o văd ca un apel la conștiința fiecăruia dintre noi, – Dacă în anul care l-am trăit am plantat un Pom, așa cum o făceau de veacuri strămoșii noștri.
Ce frumos ar fi: „În fiecare an: – milioane de oameni, milioane de arbori!”. Vom ajunge și la aceasta.
Constantin CRÎȘMARU, șef adjunct al IES:Este o zi cînd organele administrației publice pot și trebuie să servească exemplu de grijă pentru Țară, pentru Plaiul natal. De pe această poziție cred că vom avea dreptul moral să-i îndemnăm și pe alții să se includă în acțiunea de înverzire a Țării, care trebuie înțeleasă în sens larg, – participă toți…
Vadim STÎNGACI, șef adjunct al IES: Mi-a căzut responsabilitatea de a organiza lucrările din această zi și pentru perioada care va urma. 27 octombrie – o văd ca un bun start a întregii campanii de înverzire de toamnă. Sper că ceea ce facem astăzi va stimula un comportament adecvat al cetățenilor noștri, va ucide indiferența…
Dan ZUGRAVU, șef, Direcție inspectare floră și faună: Noi colaboratorii direcției floră și faună suntem cei mai indicați să fim în centrul acestei acțiuni, așa cum noi suntem responsabili nu numai de amploarea evenimentului dar și de calitatea lucrărilor. Sper ca plantările din această zi să se bucure de cel înalt procent de prindere. Această zi pentru noi este o ocazie profesională de a aprecia unde ne găsim în activitatea noastră nu numai ca inspectori de mediu, dar și ca promotori ai comportamentului ecologic..
Alina SURDU, șef, Direcție finanțe și logistică: Această zi pentru noi este una de manifestare profesională, care o vedem drept îndemn pentru cetățenii noștri și un fel de a spune că putem face lucruri frumoase și durabile…
Ștefan STASIEV , inspector principal, Direcția expertiza ecologică de stat și autorizații de mediu: 27 octombrie este o zi cînd pot face încă un lucru de folos pentru generațiile viitoare. Am fost și rămîn promotorul dezvoltării durabile, și vreau ca această zi să se înscrie întocmai acestui crez al meu. Vreau ca această idee s-o împărtășesc cu cît mai mulți oameni…
Svetlana MARUSEAC, șef, Secția inspectare resurse acvatice și aer atmosferic: Este o bună ocazie să vedem care este nivelul conștiinței ecologice în societate, dar și rezultatul muncii noastre, că doar noi suntem formatorii acestei conștiințe, deci conștiință prin fapte…
Veronica ANDRONIC, șef, Secția inspectare sol, deșeuri și substanțe chimice: o zi de manifestare ecologică a cetățenilor noștri, dar în primul rînd, de promovare a măsurilor practice, care în ultimul timp au scăzut din intensitate din cauza lipsei de mijloace. Să fie această zi una de referință nu numai pentru angajații din domeniul mediului, dar pentru toți…
Igor PȘENICINÎI, șef, Secția juridică: Mă bucură această atmosferă de angajare a fiecăruia dintre noi. Se vede că această acțiune a prins rădăcini și va avea continuitate, mă simt dator să particip…
Maria ȘEREMET, inspector principal, secția sinteze informaționale: Secția sinteze informaționale a ținut să mediatizeze cît mai pe larg acest eveniment și să-l facă o achiziție publică. Cred că am reușit. Doresc ca această zi să fie plină de fapte bune, care le vom spune și altora în următoarele săptămîni. Urmăriți site-ul nostru…
Vasile DADU, șeful Parcului Nistrean „Vadul lui Vodă” din cadrul întreprinderii municipale AG SV a or.Chișinău: Ziua de 27 octombrie este o zi importantă pentru înverzirea Plaiului Natal. A fost binevenită schimbarea Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului din perioada de primăvară în perioada de toamnă, deoarece înrădăcinarea materialului saditor sădit în această perioadă este cu mult mai efectivă. Pe parcursul toamnei se acumulează cantitatea necesară de umeditate care favorizează necesitatea de umezeală din perioada de primăvară în anul viitor. În această zi a fost preconizată sădirea cu forțe proprii și alt suport în volum de circa 1800 puieți de diferite specii (tei, arțar, salcîm, stejar și altele), care s-au sădit aproape integral.
Planul pentru această perioadă este de 2700 arbori, restul vor fi plantați în zilele următoare. Această zi pentru noi ca specialiști în domeniu este o chemare către consîngenii noștri să ne urmeze exemplul și această plantare să fie urmată de îngrijire în timpurile nefavorabile din vară pentru tinerile plantații. Doresc succes tuturor confraților de profesie și să facem din această zi una profesională pentru noi..
Astfel, acțiunea a demarat. Îndemnăm toate subdiviziunile noastre specializate și din teritoriu să țină mîna pe butonieră și să intervină prompt la necesitate.
Dorim să întîlnim sfîrșit de an cu rezultate considerabile.
Să ne dorim succese!
Dumitru OSIPOV,
șeful Secției sinteze informaționale, IES.