Chişinăul prin atractivitatea sa concentrează tot mai multă populaţie, suprasolicitîndu-şi la maximum capacităţile de infrastructură şi, în primul rînd, cele de spaţiu locativ. Posibilităţile de extindere pierd din intensitate şi soluţionarea problemelor legate de spaţiile edilitar şi locativ se va efectua din contul golurilor şi edificiilor vechi prin etajare ţi îndesire. O altă ”soluţie” în interior poate fi doar componenta spaţiilor verzi. La multele exemple înregistrate pînă acum de afectare şi modificare a spaţiilor verzi, recent, s-a mai adăugat unul, unul care putea să nu aibă loc dacă ne ghidam de înţelepciune.
Pe parcursul anilor, în spatele Spitalului Clinic Republican s-a ridicat un Parc de toată frumuseţea şi care a alintat cu umbra lui durerea celor aduşi aici de nevoi.Păcatul cel mare este, că acesta se găseşte în gestiunea Spitalului, iar prin Hotărîrea Guvernului nr.94 din 15 februarie, 2012 s-a permis separarea unei porţiuni cu o suprafaţă de 0,9 ha (str. N.Testemiţeanu, 29) pentru construcţia unui bloc locativ pentru angajaţii acestuia. Chiar şi această normă legală nu neagă cerinţele de mediu. Prin logica sa această Hotărîre presupune o raţionare ecologică a acestei porţiuni de parc cu conservarea la maximum a arborilor care nu cad în perimetrul construcţiilor.
La 20 august, în Parcul cu vina a fost depistată defrişarea integrală a sectorului separat pentru construcţie. Tăierea a fost efectuată fără autorizaţia organelor de mediu, sub tăiuşul ferestrăului au căzut 87 de arbori de specii autohtone cu diametrul de pînă la 40 cm: stejar, arţar, tei, frasin, ulm, salcîm, safora, nuc, prun şi altele. Specialiştii Inspectoratului Ecologic de Stat, ieşiţi la faţa locului, şi consultînd schema de amplasare a viitorului bloc locativ, au constatat că o bună parte din aceşti arbori, puşi la pămînt, puteau liber să fie păstraţi, dacă lucrările de defrişare ar fi fost anticipate de o expertizare ecologică şi autorizare. În lipsa autorizaţiei de mediu tăierile executate sunt ilegale şi formează obiectul unei contravenţii de mediu.
În cazul dat, Inspectoratul Ecologic de Stat a întocmit un proces-verbal cu privire la contravenţie în baza art.122 alin.2 al CC al Republicii Moldova pe numele făptaşului, – SRL ”KIRSAN COM” cu aplicarea sancţiunii contravenţionale sub formă de amendă în mărime de 10 000 lei. Prejudiciul cauzat mediului a constituit 120 000 lei. Atît amenda, cît şi prejudiciul, au fost achitate de făptaş benevol.
Sub aspect juridic cazul s-a încheiat, iar sub aspect ecologic urmările vor fi resimţite încă mult timp.
Aducem acest caz în atenţia autorităţilor publice şi beneficiarilor de terenuri cu vegetaţie forestieră ca pe viitor să nu se admită nici un fel de lucrări pînă la prezentarea dosarului complet.
Dar pînă atunci Chişinăul s-a lipsit încă de un sector de spaţiu verde.
Fiţi inteligenţi, nu permiteţi să se lovească în NATURĂ.
Dan ZUGRAVU,
Şef, Direcţia inspectare floră şi faună.