În această perioadă a anului, sub egida Ministerului Mediului şi Inspectoratului Ecologic de Stat, în toată ţara se desfăşoară lucrări de salubrizare şi amenajare a localităţilor, care, anul acesta, s-au declanşat la 22 martie de Ziua Mondială a Apelor în cadrul Concursului Naţional „Cea mai salubră, modernă şi amenajată localitate”. Tot în aceste zile, oamenii, tradiţional, aduc în ordine curţile şi gospodăriile lor, grădinile şi livezile, terenurile din preajma caselor şi, bineînţeles, cimitirele din localitate, pregătindu-se să fie sufleteşte şi fizic curaţi către sfintele sărbători de Paşte. De rînd cu lucrările de salubrizare şi amenajare din localitate, se vor desfăşura şi lucrări de curăţare a fîntînilor, izvoarelor, rîurilor şi rîuleţelor din apropiere, plantările de reconstrucţie ecologică şi reparare în spaţiile verzi şi aliniamentele căilor de comunicare sau pe terenurile degradate din mijloace şi material săditor propriu.
Inspectoratul Ecologic de Stat şi subdiviziunile sale teritoriale, care monitorizează pe teren acţiunile ecologice în desfăşurare sprijină pe toate căile orice participare sau iniţiativă a celor mai diferiţi actori sociali, care în fond vor contribui efectiv la ecologizarea şi amenajarea localităţilor noastre.
Considerăm oportună iniţiativa Primăriei mun.Chişinău de lansare a Campaniei de salubrizare a capitalei „Hai, Chişinău!”, care se va desfăşura la 31 martie în toate sectoarele şi, în mod deosebit, în Parcul „Valea Morilor”. Tot în ziua de 31 martie, cu extindere globală, se desfăşoară o campanie uriaşă, – „Ora Planetei”, care aduce în atenţia opiniei publice şi de la noi importanţa eficientizării energetice şi reducerii presiunii antropice asupra resurselor naturale.
În centrul acestei campanii se evidenţiază o oră de economisire a energiei electrice de către cei mai diferiţi consumatori: gospodării particulare, agenţi economici, instituţii publice etc, începînd cu orele 2030 prin stingerea luminii.
Această acţiune va fi anticipată şi urmată de un şir de alte măsuri, care şi le poate asuma fiecare participant în localitatea de reşedinţă. Rămîne şi pe viitor ca acţiune de însemnătate ecologică, – Campania de înverzire de primăvară care se realizează din mijloacele proprii ale cetăţenilor, agenţilor economici, administraţiilor publice etc. Pentru efectuarea în volum cît mai mare şi calitativ a acţiunilor nominalizate îndemn Agenţiile, Inspecţiile Ecologice şi colaboratorii acestora să sensibilizeze continuu comunităţile , societatea civilă de mediu etc. din teritoriile administrate şi să-şi asume responsabilităţi organizatorice şi de mediatizare a tuturor acţiunilor întreprinse.
Sperăm ca acţiunile din cadrul Campaniilor „Hai, Chişinău!”, „Ora Planetei” şi „Mica înverzire” să fie preluate şi realizate în tot mai multe sate şi oraşe, care, totalizate, se vor prezenta ca o mare Acţiune Naţională de Salubrizare.
Toate măsurile şi acţiunile întreprinse vor fi integrate în cadrul Concursului Naţional „Cea mai salubră, modernă şi amenajată localitate”, unde se vor regăsi şi cei mai ingenioşi şi împătimiţi de curăţenia şi frumuseţea Plaiului Natal.
Să ne dorim succese!
Valentina ŢAPIŞ,
Şef adjunct al Inspectoratului
Ecologic de Stat