Vizita în or. Vilnius, Lituania
a dlui Holban Valeriu, şef Direcţie Expertiza Ecologică de Stat şi Autorizaţii de Mediu a Inspectoratului Ecologic de Stat.
Perioada deplasării: 22–26 octombrie 2012
Temei: solicitarea nr.09/21 din 21.08.2012 a S.C. „Tiluana” S.R.L. şi ordinul şefului IES nr.134-d din 15.10.2012.
Scopul deplasării: a face cunoştinţă cu tehnologia aplicată în staţiile de epurare a apelor uzate menajere a Societăţii pe Acţiuni de tip Închis (S.A.Î.) „August ir Co” şi S.C. „Tiluana” S.R.L. pentru implementare în Republica Moldova.
Cheltuieli suportate personal (total) – 5161,5 lei, inclusiv: costul biletelor la avion( tur / retur) – 4555 lei, asigurarea medicală – 50 lei, taxa consulară –35 euro (35 x 15,9 = 556,5 lei)
Componenţa grupului (6 persoane): Stanchevici Victor – director adjunct al S.C. „Tiluana” S.R.L. reprezentant în Moldova al S.A.Î. „August ir Co”, Lituania; Pencov Mihail – Agenţia „Apele Moldovei”, Chirilovici Serghei – institutul de proiectări „ACVAPROIECT”, Boşcăneanu Tudor – institutul de proiectări „IPROCOM”, Anton Ilie – Centrul Naţional de Sănătate Publică al Ministerului Sănătăţii, Holban Valeriu – Inspectoratul Ecologic de Stat al Ministerului Mediului.
Reprezentanţi ai S.A.Î. „August ir Co”, (or. Vilnius, str. Juodasis Kelias 104a, www.august.lt, mail-to: linfo@august.lt): August Filionis – proprietar al societăţii, manager – consultant, August Tatiana – director executiv, Raimondas Kalina – director comercial, Remigijus Fudzinskas – manager de transport, Sarunas Sinkiavicius – conducător de proiecte de staţii de epurare din polipropilenă, Bogdanovici Andrei – conducător de proiecte de staţii de epurare din beton şi polipropilenă.
S.A.Î. „August ir Co” activează din 1998 pe bază de business de familie şi se ocupă de invenţii în tehnologia epurării apelor uzate, de proiectare, fabricare, instalare a utilajului necesar de la fabrica şi depozitele societăţii, testarea, ajustarea funcţionării pînă la obţinerea indicilor de proiect, acordă servicii de întreţinere a exploatării staţiilor de epurare a apelor uzate menajere puse în funcţiune în 28 ţări, (inclusiv: Lituania, Slovacia, Siria, Ucraina, Ungaria, Moldova, Spania, Rusia, Letonia, România, Israel, Norvegia, Bulgaria, Estonia, Belarus, Polonia, Franţa, Anglia, Cehia, Slovenia, Cipru, Finlanda, Portugalia, Columbia, Marocco, Mexico, Irlanda, Suedia).
Tipul staţiilor de epurare
S.A.Î. „August ir Co” propune următorul asortiment de staţii de epurare: staţii de tip VFL® (Flux Vertical Labirint) AT6 – AT50 de capacităţi mici, de la 0,5 m3/zi pînă la 7,5 m3/zi; staţii de tip VFL® AT75 – AT5000 de capacitatea de la 11,3 m3/zi pînă la 750 m3/zi.
Tehnologia epurării
Reactoarele biologice de tip AT (August Tatiana) constituie instalaţii aerobe fabricate la întreprinderea S.A.Î. „August ir Co”, din polipropilenă, care ulterior, se asamblează pe şantierul de construcţie. Fluxul de ape uzate în staţii se mişcă gravitaţional dintr-o zonă în alta. Epurarea biologică a poluanţilor organici cu eficienţa -% (CBO5-98,5%, CCO-95%, azot-78,3%, fosfor-71,9%) din apele uzate menajere şi de producere, analogice celor menajere, se petrece cu nămolul activ şi aerul injectat. Reactorul biologic constituie un rezervor din polipropilenă despărţit în zonă anaerobă – anoxică, zonă cu aerare şi decantor secundar. Cu ajutorul compresorului nămolul activ în exces este evacuat într-ul rezervor separat pentru stabilizare.
În componenţa staţiilor de epurare de capacitate mare este prevăzut utilaj pentru deshidratarea, depozitarea nămolului stabilizat.
Spre deosebire de majoritatea firmelor ce furnizează staţii de epurare în Republica Moldova, S.A.Î. „August ir Co” dispune de Certificat de conformitate a sistemului de management în domeniul selectării, producerii, montării, deservirii utilajului destinat epurării apelor uzate. Proiectarea reţelelor de apeduct, canalizare, prizelor de apă şi staţiilor de epurare, eliberat de Centrul Internaţional de Certificare din or. Jena, statul Thűringen, Germania.
S.A.Î. „August ir Co” mai dispune de alte certificate de la centre prestigioase referitor la conformitatea materialului utilajului (polipropilena), eficienţa de epurare a apelor uzate (or. Aachen, Germania; or. Bratislava, Slovacia; or. Odinţovo, or. Moskova, Rusia; or. Oslo, or. Trondheim, Norvegia).
Obiecte în funcţiune vizitate:
- Staţia de epurare a apelor uzate a sediului S.A.Î. „August ir Co”, capacitatea de 1,2 m3/zi. (foto-77, 78. 79, 81 )
- Staţia de epurare a apelor uzate menajere, capacitatea de 75 m3/zi din orăşelul Kazokişkai (finanţare din fondul Uniunii Europene) (foto-15, 25, 29, 40 )
- Staţia de epurare a complexului cu restaurant „Tvirtove” capacitatea de 45 m3/zi (foto-57, 62, 65)
- Staţia de epurare din orăşelul Calvialiai, capacitatea de 320 m3/zi (finanţare din fondul UE)
- Staţia de epurare a complexului „Le Meridien”, capacitatea de 500 m3/zi
- Staţia de epurare din orăşelul Maişiagala, capacitatea de 610 m3/zi (finanţare din fondul UE) (foto-221, 230, 231, 236)
Constatări
Am constatat că toate staţiile de epurare vizitate sunt într-o stare foarte bună, funcţionează efficient o perioadă de 2-6 ani, lipsesc mirosuri neplăcute (constatare vizuală şi potrivit rezultatelor analizelor de laborator).
Însă, la nici una din staţiile vizitate nu a fost de văzut cum se evacuează, depozitează nămolul stabilizat, deşi în componenţa staţiilor de epurare sunt prevăzute obiectele necesare pentru, deshidratare, depozitare a nămolului. Lipsa nămolului în exces se datorează volumelor mici de ape uzate tratate la staţiile vizitate. Specialiştii lituanieni afirmă că structura nămolului activ obţinut în stţaiile de epurare cu tehnologia S.A.Î. „August ir Co” diferă de nămolul altor tipuri de staţii.
Principalele diferențe și avantaje ale stației de epurare „August ir Ko” (din paşaportul staţiilor):
Partea electrică este constituită doar de un singur compresor;
Elimină în mod eficient azotul și fosforul;
Nu este nevoie de a utiliza reactive chimice pentru a obține o calitate înaltă a epurării apelor uzate;
Funcționarea staţiilor de epurare are loc fără zgomot și miros;
Staţiile firmei August ir Ko nu sunt sensibile la evacuările spontane e ape uzate;
Consumul redus de energie electrică (Spre exemplu, staţia de tip AT6 pentru 4 echivalent locuitori 0,54 m3/zi consumă 208 kW/h pe an);
Formarea volumului mic de de namol activ în exces;
Dimensiunea sa compactă se încadrează uşor teritoriului;
Usor de instalat, nu necesită echipament special;
Poate fi lăsată fără ape uzate pentru o lungă perioadă de timp (circa 30 zile);
Sistemul de canalizare nu înghiață în timpul iernii, din cauza apei reziduale calde și reacțiilor exoterme;
Dispune de toate certificatele necesare care confirmă disponibilitatea de lucru și lipsa oricărui prejudiciu asupra mediului înconjurător;
Concluzii, propuneri:
Staţiile de epurare a S.A.Î. „August ir Co” pot fi implementate în Republica Moldova cu îndeplinirea următoarelor condiţii:
- La elaborarea sarcinii de proiectare a obiectelor de canalizare tipul staţiilor de epurare de selectat ţinând cont de prezenţa certificatelor de conformitate eliberate de centre acreditate.
- De efectuat lucrările de ajustare a construcţiilor staţiilor de epurare în baza proiectelor avizate de expertiza ecologică până la obţinerea concentraţiilor de poluanţi în efluent prevăzute de normele în vigoare, de elaborat regulile de exploatare şi instruire a personalului. (Pe bază de contract, de specialiştii S.A.Î. „August ir Co” şi S.C. „Tiluana” S.R.L.);
- De efectuat, cu forţele laboratoarelor Inspectoratului Ecologic de Stat, controale de verificare a eficienţei de epurare a instalaţilor de epurare menţionate;
- De construit cîteva staţii de diferite capacităţi şi, numai în cazul obţinerii unor rezultate conforme actelor legislative şi normative în vigoare în Republica Moldova, de către organele de protecţie a mediului va fi admisă implementarea acestor instalaţii în masă.
- Populaţia, sectorul social agenţii economici trebuie să respecte regulile de recepţie a apelor uzate în reţelele de canalizare.
Note:
Direcţia Expertiza Ecologică şi Autorizaţii de Mediu a IES în ultimii 5 ani a examinat şi avizat peste 150 proiecte pentru construcţia a 12 tipuri de staţii de epurare fabricate în străinătate, inclusiv: 5 proiecte pentru construcţia staţiilor de epurare a S.A.Î. „August ir Co” şi S.C. „Tiluana” S.R.L. Pînă la moment nici una nu a fost pusă în funcţiune pe teritoriul Republicii Moldova
Valeriu Holban,
Şef Direcţia Expertiză Ecologică
şi Autorizaţii de Mediu a Inspectoratului Ecologic de Stat
02.11.2012
Cum se calculează prejudiciul (Exemplu).