UNELE OBSERVAȚII PRIVIND REPRODUCEREA NATURALĂ A PEȘTILOR ÎN PRIMĂVARA ANULUI 2019
Dr. Dumitru BULAT,
Institutul de Zoologie
În linii generale procesul reproductiv la majoritatea speciilor de pești în bazinele piscicole naturale de pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2019 a decurs în condiții normale cu unele particularități distinctive în funcție de modul și perioada de reproducere caracteristică pentru fiecare specie luată în parte.
Un rol deosebit de important pentru desfășurarea reproducerii peștilor îl are regimul hidrologic și cel termic din ecosistem. La nivel regional precipitațiile pe parcursul sezonului reproductiv au căzut neuniform. La început de primăvară s-a constatat un deficit, iar în intervalul mai−început de iunie un exces (250−400% din norma lunară).
Nistru inferior (s. Ustia, 01.06.2019)
De asemenea și regimul termic a fost unul deosebit: începutul de primăvară a fost cald, ulterior luna aprilie s-a caracterizat ca destul de răcoroasă (la sf. de aprilie apa în Nistru inferior avea doar t=12 °C) și o încălzire bruscă în intervalul mai-iunie.
Având în vedere că până la începutul primei decade a lunii aprilie debitele apei în fl. Nistru, cât și în rl. Prut, au fost sub nivelul așteptărilor, iar ulterior, începând cu a doua decadă a lunii aprilie și până la sfârșitul sezonului de prohibiție teritoriul acestor bazine hidrografice a fost cuprins de precipitații abundente de lungă durată, s-a constatat în ambele sectoare ale fl. Nistru și rl. Prut un succes reproductiv înalt pentru speciile fitofile de pești cu reproducere medie-târzie, precum crapul, carasul argintiu, somnul, ș.a. De asemenea, condiții normale de reproducere au avut și speciile ce se reproduc în intervalul de temperaturi 10-14 °C, precum șalăul, plătica, babușca, mai ales populațiile din sectoarele inferioare ale fl.Nistru și râului Prut, unde regimul hidrologic a fost mai favorabil. Necătînd la faptul că în ansamblu regimul hidrologic în ecosistemele fl. Nistru și rl. Prut în perioada de prohibiție a fost unul favorabil, s-au constatat totuși cazuri de variații bruște de scurtă durată ale nivelului apei provocate de activitatea hidrocentralelor situate pe cursul acestor râuri (Dubăsari, Novodnestrovsk, Costești-Stânca). Acest efect dezastruos se resimte cel mai mult la speciile fitofile cu mod de reproducere unitar, la care întreaga generație poate fi compromisă (din această grupă fac parte majoritatea speciilor de talie mare valoroase economic). Pentru unele specii ca plătica și crapul, bunăstarea nivelului apei în perioada reproductivă este mult mai importantă decât regimul termic. Babușca, însă, în comparație cu alte specii de pești, demonstrează o plasticitate reproductivă evidentă, fiind mai puțin pretențioasă la tipul substratului reproductiv și la adâncimea sa de poziționare, ceea ce explică dinamica stabilă a sporurilor populaționale sub aspect multianual. Cel mai mult au avut de suferit în acest sezon speciile fitofile de pești cu reproducere timpurie, precum este știuca, care, practic n-a avut acces la boiști din cauza nivelului jos al apei în ecosistemele fl. Nistru și rl. Prut în luna martie. Ghilda speciilor litofile de pești (cele care depun icrele pe substrat tare), precum cleanul, avatul, vârezubul, scobarul, mreana comună, morunașul ș.a. depinde într-o măsură mai mică de durata și de intensitatea inundării substraturilor reproductive, boiștile situându-se permanent în albia fluviului, iar în perioada de reproducere ele evită zonele inundabile care, în prezent, sunt afectate de pescuitul ilicit. La aceste specii, în ultimii ani s-a constatat o ameliorare ușoară a condițiilor de reproducere după inundațiile majore din anii 2008 și 2010 ca rezultat al decolmatării boiștilor din albii. De aceea, în ultima perioadă observăm creșterea efectivelor grupelor tinere de vârstă a acestor specii.
În anul de studiu 2019, de asemenea, s-a constatat o migrație reproductivă mult mai bună a scrumbiei-de-Dunăre în fl. Nistru în comparație cu anii 2017 și 2018 (spre exemplu, captura pe unitate de efort cu plasa cu latura ochiului de 30 mm lângă s. Olănești la începutul lunii mai în anul 2017 a fost – 16,9 exp./triere, în anul 2018 doar − 6,05 exp./triere, iar în anul 2019 – 30,7 exp./triere).