IPM Orhei – în prima linie de protecție a Mediului
Ștefan MIHALAȘ, Șef, IPM Orhei
După decenii de dezvoltare economică intensivă, este extrem de greu să îi redăm naturii frumusețea și vigoarea de altădată, însă, din fericire, nu este prea târziu să conservăm ceea ce a rămas nedistrus și să avem o nouă abordare a relației Omul-Mediul înconjurător. Dezvoltarea durabilă, economia circulară, stimularea înlocuirii mijloacelor de transport poluante cu cele electrice sau hibrid, colectarea selectivă a deșeurilor, protejarea florei și faunei trebuie să devină, cât mai curând, reflexe comportamentale ale tuturor popoarelor, dacă dorim ca și generațiile viitoare să se poată bucura de apă și aer curat, de hrană sănătoasă și, nu în ultimul rând, de frumusețea extraordinară pe care ne-o oferă natura, în fiecare clipă!
La 5 iunie, 1972, la Conferința Mondială pentru Mediu de la Stockholm, au fost întreprinși primii pași consolidați, reali ai Comunității Internaționale. La conferință, cu reprezentanța a 113 state participante, sub genericul „ O singură planetă” a fost decisă constituirea în cadrul ONU a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, ziua de 5 iunie fiind declarată Ziua Mondială a Mediului .
Programul adoptat prevede și obligă țările semnatare și întreaga Comunitate internațională să întreprindă măsuri urgente și eficiente de echilibrare a situației în plan global, regional, național și local. Și Republica Moldova și – a asumat obligațiuni de sincronizare și ajustare a acțiunilor întreprinse la rigorile internaționale în cadrul Acțiunilor Globale.
Creșterea demografică în ultimii ani, când populația globului practic s-a dublat, cât și asigurarea economică a societății bazată pe consumul excesiv și nedurabil al resurselor naturale în detrimentul naturii are ca consecință dezechilibrul natural la care suntem martori – secete, inundații, cutremure, încălzirea globală, procesele de deșertificare, dispariția speciilor de plante și animale și altele, ce au pus în alertă Comunitatea internațională, impunând necesitatea de a întreprinde măsuri urgente de stăvilire a Colapsului Natural.
Dăinuirea unei națiuni este în strânsă legătură cu resursele naturale de care dispune și pe care le poate consuma. Încă în secolul trecut lumea nu avea temeri în privința rezervelor de resurse naturale necesare pentru asigurarea existenței pentru toată populația de pe glob.
Dezvoltarea durabilă impune un stil de gospodărire a resurselor naturale care trebuie să satisfacă necesitățile vitale de moment ale societății și să creeze condițiile de existență pentru generațiile viitoare. În acest sens activitățile antropice sunt desfășurate pe două direcții principale:
a) utilizarea rațională a resurselor naturale prin implementarea de tehnologii avansate de prelucrare a lor, care generează mai puține deșeuri;
b) înlocuirea unor resurse naturale energetice tradiționale cu resurse netradiționale sau regenerabile (cum ar fi energia vântului, energia solară și alt.).
La moment dezvoltarea direcției a doua este încă în stare incipientă, de aceea accentul se pune pe utilizarea rațională a resurselor naturale.
În condițiile Republicii Moldova, care dispune de resurse naturale modeste, utilizarea rațională a acestora devine o prioritate a economiei naționale.
În fiecare an, la 5 iunie, în peste 100 de țări sunt organizate manifestări pentru conștientizarea populației privind problemele de mediu. Începând din 1987, Ziua mondială a mediului înconjurător a fost găzduită de câte o țară, unde au avut loc festivitățile oficiale la nivel mondial. Cele mai recente astfel de festivități au avut loc în Angola, Italia, Brazilia, Norvegia, SUA și Canada, iar în a. 2018 aceste manifestări au fost găzduite de India. Accentul care se pune pe țara gazdă ajută la evidențierea provocărilor de mediu cu care aceasta se confruntă și sprijină efortul depus pentru abordarea acestora.
Astăzi, de Ziua Mondială a Mediului, IPM Orhei reamintește despre angajamentul său pentru protecția mediului ambiant prin desfășurarea multiplelor activități de protecție a mediului, de promovare a biodiversității și de reducere a impactului schimbărilor climatice
Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) identifică zece domenii în care fiecare dintre noi putem contribui la îmbunătățirea calității vieții și păstrarea Pământului ca planetă vie pentru noi și generațiile viitoare. Este vorba despre agricultură, energie, turism, deșeuri, producție și industrie, construcții, pescuitul, silvicultura, transporturile și apa.
Prin urmare:
Ø noi oamenii aruncăm la gunoi mai mult de o treime din întreaga mâncare pe care o producem, risipind în același timp și prețioase resurse de sol și apă care au intrat în producția acestor alimente.
Ø Situația este cu atât mai gravă cu cât deșeurile alimentare reprezintă unul dintre cei mai mari poluanți cu gaze cu efect de seră ai planetei. Poluarea cu gaze cu efect de seră este cea care a declanșat procesul de încălzire globală și schimbările climatice care-l însoțesc, conform materialului publicat de UNEP;
Ø emisiile de dioxid de carbon sunt răspunzătoare în proporție de 85% de creșterea temperaturii medii pe glob din ultimii 10 ani — CO2 este cel mai distructiv gaz rezultat în urma activității umane. Atunci când reușim să economisim energie, fie că alegem să ne plimbăm pe jos sau să ne deplasăm pe bicicletă, participăm la reducerea nivelului poluării cu dioxid de carbon;
Ø oamenii consumă în mod nesustenabil resursele limitate ale planetei. Vă îndemnăm la mobilizarea tuturor, de la fiecare persoană în parte până la comunități, corporații și state, pentru a edifica o viață sustenabilă în raport cu mediul înconjurător și pentru un consum mai eficient al resurselor;
Ø este nevoie de o singură clipă pentru a arunca o pungă de plastic folosită o singură dată, iar acestea ajung la groapa de gunoi sau în râuri, mări, oceane unde rămân pentru totdeauna, afectând grav mediul de viață marin. Vă încurajăm să folosiți pungile reutilizabile atunci când mergeți la cumpărături și să reciclați recipientele de plastic folosite.
Colectivul Inspecției pentru Protecția Mediului Orhei aduce felicitări pe această cale tuturor celor pasionați de natură, tuturor celora, care la început de mileniu sunt implicați în soluționarea acestui sector important de activitate, tuturor celora, care pledează pentru stoparea sau atenuarea tuturor riscurilor care ar periclita sănătatea populației și a factorilor de mediu din Republica Moldova, tuturor celora, care păstrează natura cât mai puțin agresată de propria activitate, tuturor celora care se aliniază la cele mai înalte comandamente umane – de a conviețui în buna înțelegere cu natura.
Depinde de fiecare dintre noi, indiferent de instituție, sector de activitate, etnie sau rasă!