APELUL
Inspectoratului pentru Protecția Mediului către organele administrației publice locale (primării) și structurile teritoriale ale organelor de drept (poliția de sector) să prevină și să combată, iar către cetățeni să se abțină de la practica nocivă a arderii anvelopelor uzate în noaptea de Sfintele Paști.
Stimați cetățeni!
Rugurile în noaptea de Paști mențin viu frumosul ritual și mesaj de purificare, care în unele localități se transformă într-o acțiune dăunătoare sănătății omului și mediului din cauza arderii anvelopelor uzate.
Arderea în aer liber a anvelopelor uzate emană în atmosferă un șir întreg de substanțe chimice periculoase, inclusiv: oxid de carbon, oxizi de sulf, oxizi de azot, plumb, mercur, zinc, benzen, dioxine, policloruri bifenile și hidrocarburi poliaromatice, parte dintre aceste substanțe reprezintă compuși cancerigeni. Cele mai periculoase, – dioxinele se acumulează în plante, în țesuturile animalelor, peștelui și a omului.
Este important să se cunoască efectul asupra organismului uman al substanțelor nocive de la arderea anvelopelor: monoxidul de carbon – o substanță toxică care afectează celulele creierului, provocând hipoxie; compuși toxici sunt hidrocarburile care afectează sistemul nervos, sistemul respirator; compușii fenolici din gazele toxice ale arderii afectează funcția hepatică, provoacă hepatită toxică.
De la arderea unei tone de anvelope în atmosferă se elimină 270 kg de funingine și 450 kg de gaze toxice cu conținut complex: benzopyrene, dioxine, furani, hidrocarburi aromatice policiclice, bifenili policlorurați (PCB), oxizi de arsenic, crom și cadmiu, bifenil, antracen, fluoranten, piren, benzo (a) piren etc. Bifenilul și benzo (a) pirenul sunt cancerigeni puternici. Astfel, arderea de anvelope este extrem de dăunătoare mediului și omului.
Dacă în fiecare sat se aprinde cîte un rug, produsele arderii ne vor îngrozi de efectul produs.
Produsele arderii în scurt timp se depun la sol, lăsându-se absorbite în plantele, care sunt alimente pentru om și animale.
În scopul ocrotirii sănătății populației și protecției mediului Inspectoratul pentru Protecția Mediului îndeamnă cetățenii să renunțe la arderea anvelopelor în noaptea de Paști pentru a preveni poluarea aerului.
În scopul ocrotirii sănătății populației și protecției mediului Inspectoratul pentru Protecția Mediului se adresează cu acest Apel către autoritățile locale, asociațiile obștești de mediu și sănătate să prevină poluarea aerului atmosferic în rezultatul arderii anvelopelor practicată foarte des în multe localități.
În aceste zile Inspecțiile pentru Protecția Mediului vor întreprinde măsuri și acțiuni de lămurire și informare împreună cu autoritățile publice locale și vor participa în echipele de combatere a acestui flagel în ziua de Paști.
Această practică răspândită în ultimii ani este contravenție de mediu și în conformitate cu art.154 (1) al Codului Contravențional al Republicii Moldova arderea neautorizată a anvelopelor se sancționează cu o amendă în valoare de la 20 la 40 unități convenționale sau 60 ore de muncă în interesul public pentru persoanele fizice și între 200 și 300 unități convenționale pentru persoanele juridice.
Vă îndemnăm să întâlnim Sfintele Paști în sânul familiei, cu sufletele împăcate și dragoste de aproapele, dar și de mediul care ne înconjoară.
Paște fericit tuturor!
Gheorghe MANJERU,
Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului