Informație privind calitatea apei din lacul Valea Morilor
Lilian MUNTEANU, șef, Agenția Ecologică Chișinău
În legătură cu sesizarea din partea mass-media referitoare la pieirea peștelui în lacul Valea Morilor, Centrul Investigații Ecologice la 07.06.2018 a efectuat ieșirea în teren pentru evaluarea la fața locului și prelevarea probelor din lac și rîulețul Durlești pentru efectuarea analizelor și stabilirea cauzei pieirii peștilor.
Evaluînd starea lacului, pești morți în lac nu au fost observați, iar apa vizual este curată și nu prezintă semne de deversări accidentale.
La 03.05.2018 au fost prelevate probe de apă din lacul Valea Morilor și rîulețul Durlești în legătură cu adresarea parvenită de la Î.M.AGSV referitor la culoarea verde a apei. În conformitate cu analizele efectuate s-a constatat că apa din lacul Valea Morilor conține materii organice și concentrații mărite ale Consumului chimic de oxigen (CCOcr), plasîndu-se în limitele clasei a V-a de calitate (HG 890 din 12.11 2013). Apa din rîulețul Durlești se atribuie de asemenea clasei a V-a după următorii indici: CCOcr; materii în suspensie; nitriți (NO2–); nitrați (NO3–); fosfor total (Ptotal). Deversarea apelor poluate în r. Durlești și temperaturile ridicate ale aerului atmosferic au provocat intensificarea proceselor de descompunere a substanțelor poluante organice prezente, care la rîndul său au condiționat intensificarea procesului de eutrofizare – creșterea și dezvoltarea vegetației acvatice, predominant a algelor. Înverzirea apei este un indice vizual ce demonstrează prezența și creșterea abundentă a algelor.
Se poate afirma, că în baza observațiilor vizuale efectuate în regim de urgență la fața locului la 07.06.2018 nu a fost constatat procesul de eutrofizare, iar apa din lacul Valea Morilor comparativ cu observațiile din 03.05.2018 este mai curată .
La moment, urmează să fie efectuate analizele de laborator pentru stabilirea concentrațiilor de poluanți și gradul de depășire a concentrațiilor maximal admisibile pentru a face concluzii finale și propuneri de reparare a situației.