Rezultatele concursului ,, Cea mai modernă, mai salubră și amenajată localitate din raionul Șoldănești,,.discutate la ședința consiliului raional.
Dintotdeauna, omul caută odihnă la umbra copacului, răcoare în mijlocul pădurii sau în apropierea apelor cristaline, frumusețe și echilibru în jurul său. Toate acestea, îi sunt dăruite cu generozitate de către Natură. Deși tindem să vedem Natura ca pe o producătoare inepuizabilă de resurse, nu este asa. Capacitatea ei de regenerare este limitată și cu toate acestea e din ce în ce mai afectată de factorii poluanți. Totalitatea activităților umane reprezintă o sursă de producere a deșeurilor. Acestea sunt costituite din obiecte, substanțe, resturi de materii prime provenite din activitatea economică, menajere de consum. Depozitarea lor se efectuează atît pe platformele autorizate, cât și pe cele neautorizate cu părere de rău. Problema gestionării deșeurilor este actuală atît pentru localitățile urbane, cît și pentru localitățile rurale.
Ecologizarea localităților sau activități de salubrizare, presupun realizarea și menținerea igienei unei așezări (urbane sau rurale), de care depinde, în bună măsură, calitatea vieții populației.
Astfel, în acest scop, conform dispoziției Inspectoratului Ecologic de Stat la inițiativa Inspecției Ecologice Șoldănești și prin decizia Consiliului Raional, în perioada 22 martie – 11 iunie, s-a desfășurat concursul cu genericul: „Cea mai modernă, cea mai salubră și amenajată localitate”. Obiectivul principal a fost îmbunătățirea stării igienice a localităților din raion prin consolidarea capacităților serviciilor publice, administrațiilor publice locale, implicarea și responsabilizarea cetățenilor, agenților economici privind acest domeniu.
Avînd la bază Regulamentul cu privire la desfășurarea concursului, în perioada 1-5 iunie comisia de evaluare a efectuat deplasări în teritoriu pentru a determina care este cea mai salubră și amenajată localitate. Rezultatele obținute sunt următoarele:
- Locul III – primăriile, Șestaci, primar Iacob Gujași și Olișcani, primar Adrian Sveclă.
- Locul II – primăriile comunelor Cotiujenii- Mari, primar Nicolae Dorogan și Climăuții-de-Jos, primar Sergiu Melnic.
- Locul I – primăria Cobilea, primar Angela Ababii.
Învingătorii au fost menționați cu premii banești și diplome din partea Inspectoratului Ecologic de Stat, Consiliului Raional și Inspecției Ecologice Șoldănești.
În numele Inspecției Ecologice Șoldănești, felicit toti participanții la concurs, dorindu-le mari succese în continuare și energie pentru a menține aspectul localităților în care locuiesc la un nivel înalt.
Ca urmare a celor expuse, țin să menționez că populaţia trebuie să-şi schimbe percepţia asupra serviciilor de salubritate şi să devină un partener activ al acestora, prin păstrarea curăţeniei spaţiilor publice, minimizarea cantităţilor de reziduri menajere şi prin sprijinirea procesului de recuperare şi reciclare, căci pe lângă agenţii economici, populaţia reprezintă unul dintre cei mai importanţi actori în procesul de realizare şi păstrare a igienei localității.
Mediul înconjurător ne asigură condițiile necesare vieții, însă depinde de noi dacă dorim să folosim aceste elemente esențiale cât mai util sau dacă vrem să ocolim acest aspect al vieții noastre. Datoria, care ne revine este să continuăm să luptăm împreună pentru păstrarea unei lumi pure, care să le ofere generațiilor următoare condițiile necesare dezvoltării într-un mediu curat. Între om și natură trebuie să existe un echilibru permanent. Este necesar, să devenim conștienți de responsabilitățile și de consecințele pe care le au faptele noastre în ceea ce privește protejarea mediului, menținerea echilibrului ecologic.
Protecția mediului înconjurător – o societate prosperă, un viitor frumos !