În atenţia autorităţilor publice locale şi populaţie.
Arderea resturilor vegetale – un obicei antiecologic.
Specialiştii ecologişti au demonstrat ştiinţific şi practic cu argumente faptul, că în urma arderii învelişului vegetal uscat al perdelelor forestiere de protecţie al câmpurilor şi de pe marginea drumurilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil din care arde substanţa organică, se distruge microflora şi insectele folositoare, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată.
Un pericol destul de mare prezintă incendierea resturilor vegetale în apropierea pădurilor, spaţiilor verzi, spaţiilor locative, în preajma staţiilor de alimentare cu carburanţi, conductelor de gaz care s-ar putea solda cu o catastrofă ecologică.
În scopul neadmiterii arderii resturilor vegetale Inspectoratul Ecologic de Stat a emis o dispoziţie prin care persoanele fizice şi juridice au fost preântâmpinate şi informate despre pericolul care poate fi cauzat mediului în rezultatul arderii acestora.
Pe toate cazurile care vor fi depistate inspectorii de mediu vor întocmi procese-verbale de contravenţie administrativă şi vor determina prejudiciul cauzat mediului. Cei care încalcă legea trebuie să răspundă, chiar dacă în multe cazuri de incendiere a resturilor vegetale este greu de identificat vinovatul.
Inspectoratul face apel către organele administraţiei publice locale, populaţie ca să contribuie la excluderea practicii dăunătoare de incendiere a resturilor vegetale care are consecinţe negative pentru mediu.
Toate rămăşiţele vegetale trebuie reîntoarse (încorporate) în sol pentru a îmbunătăţi cât de puţin fertilitatea acestuia. De la aceasta vom avea numai de câştigat şi ecologic şi economic.