Reflexivul din proțapul jalbei
( blog: http://munteanu.md)
Ministrul Mediului
Domeniul protecției mediului a fost neglijat în mod constant de către guvernările ce s-au perindat de la independență, fiind considerat, în mod nejustificat, un sector insignifiant, altele fiind prioritățile într-o societate în tranziție.
Inconsecvenţa politicilor şi dezordinea generalizată în rândul autorităţilor publice pertinente, a condus la un nihilism juridic sporit în domeniul ecologic şi a determinat căutarea soluţiilor cvasi-licite pentru rezolvarea chestiunilor care, de altfel, cunosc proceduri legale de soluţionare.
Un exemplu elocvent îl reprezintă informația tirajată acum două zile de unele surse de informare, precum că „un investitor german și-ar putea sista activitatea în Republica Moldova din cauza interdicțiilor Ministerului Mediului de utilizare a sondelor de pe teritoriul cumpărat”.
În mod evident, articolul respectiv a fost scris din perspectiva unilaterală a „investitorului german” (care, apropo, îşi duce corespondenţa cu instituţiile statului în limba rusă!), iar jurnaliştii nu au solicitat cel puţin un comentariu din partea autorităţilor vizate în material, alăturându-se taberei celor care subestimează rolul Ministerul Mediului.
În realitate, „investitorul german” a primit refuz pentru că nu a respectat prevederile legale de concesionare a zăcământului de apă subterană „Goian” (sonda nr. 4677/2), or, conform Codului Subsolului, simpla cumpărare a terenului nu generează implicit dreptul de folosință și asupra zăcămintelor de substanţe minerale utile aflate la mare adâncime.
Cu siguranță, agenții economici implicați cunoșteau procedura legală de obținere a dreptului de exploatare a zăcământului subteran, deoarece încă la începutul lunii octombrie au expediat o declarație prin care au solicitat încetarea dreptului de folosință a vechiului concesionar, în scopul transferării dreptului de exploatare către „investitorul german”.
În exercitarea atribuţiilor legale, am emis azi un ordin prin care am demarat procedura de schimbare a beneficiarului zăcământului, cu respectarea tuturor procedurilor prescrise de lege. Astfel, în mai puțin de două săptămâni din momentul adresării demersului motivat, solicitarea fostului proprietar a fost satisfăcută, însă opinia publică rămâne convinsă că Ministerul Mediului a acţionat cu rea-credinţă, atunci când unicul impediment pentru realizarea sarcinilor sale directe în acest caz îl constituiau încercările agenţilor economici de a eluda procedurile legale şi de a găsi alte căi pentru soluţionarea demersurilor.
Sunt convins că doar activitatea în strictă conformitate cu cadrul legal ne poate asigura o dezvoltare durabilă, bazată pe supremaţia legii, nu pe potența financiară sau organizațională a partenerilor de dialog.
În calitate de ministru, în fiecare zi semnez o mulțime de refuzuri, bazate pe lege: refuz în importul substanțelor chimice dăunătoare, refuz în defrișări masive și neargumentate, refuz în extracții de minerale utile ale statului în interes îngust și alte zeci de acțiuni, beneficiarii cărora ignoră în mod ostentativ legea. Cu siguranță, fiecare dintre aceste cazuri ar putea servi drept sursă pentru un articol tendențios, însă vă asigur că nu voi ceda presiunilor (inclusiv, mediatice), doar legea și bunul-simț fiindu-mi călăuze în activitate.
În spirit profund european, inerent „investitorului german”, vom fi mulțumiți să acceptăm scuzele de rigoare din partea actorilor implicați în acest proces de denigrare a imaginii Ministerului Mediului.