Secvenţe foto de la Briceni
Dinu BARALIUC, şef IE Briceni
Gunoişti stihinice
Nu e deloc uşor să lupţi cu gunoiştile stihinice în teritoriu. Sătenii gătindu-şi curţile şi grădinile pentru iarnă, scot tot ce nu-i de trebuinţă şi aruncă pe unde le cade. Răufăcătorii aruncă deşeurile pe ascuns, în timpul nopţii. Şi totuşi, unii dintre ei sunt depistaţi în flagrant. Persoanele respective se aleg cu amenzi de pînă la 800 lei şi cu prejudiciul cauzat mediului după caz. Pentru readucerea teritoriului în cauză la normalitate primarilor localităţilor li se înaintează prescripţii obligatorii de a lichida gunoiştile în termeni rezonabili.
La cules de nuci
Frmoasă pagină a toamnei mai este şi culesul nucilor. Această lucrare trebuie făcută cu multă grijă. Cu regret, oamenii noştri, cu un comportament barbar, bat în coroana pomilor, lăsîndu-i după cules cu o înfăţişare jalnică.
Aceşti făptaşi se aleg cu amenzi de pînă la 200 lei (art.127, CC al R Moldova) sau de pînă la 1 000 lei (art. 122, CC al R Moldova).
Deşeurile vegetale
Resturile vegetale, care ar putea fi utilizate ca îngrăşămînt sau ca material de foc, după o întreprindere negospodărească, nimeresc la gropile de gunoi sau împînzesc terenurile publice şi acareturile oamenilor, oricum este poluare.
În părţile noastre un fel de deşeu vegetal devin resturile de la producerea măturilor din mălai. Deseori acestea sunt arse la locul producerii, unde are loc poluarea aerului atmosferic.
Trebuie de ştiut că arderea acestor deşeuri organice este interzisă prin lege. Arderea deşeurilor este interzisă prin art. 20 al Legii privind deşeurile de producţie şi menagere, contravenienţii riscă amenzi de pînă la 3 000 lei.
Făptaşii celor enunţate mai sus se vor regăsi în imagini.