Ora Planetei este un eveniment global de mediu, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică în problema reducerii emisiilor dioxidului de carbon în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Planetei culminează cu stingerea luminii şi oprirea aparatelor electrocasnice neesenţiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât şi de către instituţiile şi unităţile economice.
Republica Moldova a semnat Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la Schimbarea Climei la 12 iunie 1992, a ratificat-o la 16 martie, 1995 (HP nr. 404-XII, Monitorul oficial al Republicii Moldova nr. 23 din 27.04.1995) şi pentru ţara noastră ea a intrat în vigoare la 7 septembrie 1995.
În conformitate cu obiectivul general al Convenţiei, care stabileşte ţinta sporului maxim al temperaturii medii globale până în anul 2100, care nu trebuie să depăşească 2OC, Republica Moldova a decis să întreprindă o tranziţie spre o dezvoltare cu emisii reduse de GES. Un prim pas, în acest sens, a fost întreprins în anul 2011 cînd s-a iniţiat procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare cu Emisii Reduse. Aprobarea acestei Strategii, care este preconizată pentru anul 2014, va permite accesul la mecanismele de finanţare pe termen lung a Convenţiei sprijinite de către ţările industrial – dezvoltate în conformitate cu Acordul de la Copenhaga. Aceasta va permite deasemenea punerea în aplicare a aşa numitor măsuri naţionale adecvate de atenuare a fenomenului schimbărilor climatice – NAMA (Nationally Apropriate Mitigation Actions).
Cauzele încălzirii globale sunt acumulările de CO2 în atmosferă, aproximativ 97% din care sunt emise de ţările occidentale industrializate şi rezultă din arderea cărbunelui, petrolului şi gazelor naturale pentru producţia de energie, care provoacă 80% din poluarea atmosferei ce duce la încălzirea Pământului si rămîne în atmosferă foarte mult timp.
Evenimentul de mediu ,,Ora Planetei – 2014” este chemat să informeze şi să responsabilizeze cetăţenii oraşelor şi municipiilor, determinându-i să participe la acţiuni de protejare a mediului înconjurător. Scopul acestui eveniment constă şi în creşterea gradului de conştientizare a beneficiarilor de surse energetice, în special a tinerei generaţii cu privire la riscurile cauzate de poluarea factorilor de mediu şi necesitatea protejării acestuia.
La Orhei, în cadrul măsurilor organizate întru marcarea evenimentului de mediu „Ora Planetei-2014”, şi acţiunilor întreprinse de Inspecţia Ecologică Orhei, în conlucrare cu Direcţia Generală Învăţământ, Tineret şi Sport, de rând cu desfăşurarea orelor ecologice în instituţiile de învăţământ, la 29 martie 2014, graţie colaborării cu APL, între orele 2030 şi 2130 a fost deconectată energia electică pe strada centrală a or. Orhei şi în comun cu direcţia Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din or. Orhei a fost organizată o acţiune prin aprinderea lumânărilor în faţa monumentului „Vasile Lupu” din centrul oraşului. Pe parcurs au fost puse în discuţie problemele ecologice din teritoriu şi interpretate cântece. La eveniment au participat inspectorii IE Orhei, reprezentanţi ai conducerii primăriei or.Orhei, elevi ai liceului „Onisifor Gibu” sub supravegherea şefului adjunct A. Trupceac.
Nu ignora pericolul încălzirii globale!
– Informează-te şi relatează tuturor despre pericolul încălzirii globale;
– Calculează-ti emisiile de CO2 şi încearcă să le minimalizezi;
– Comportă-te sănătos faţă de mediu pentru ca el să iţi poată oferi acelaşi lucru!
A.Vartic,
inspector superior IE Orhei.