Ținînd cont, că suntem într-o zonă de risc sporit de secetă, reducere a resurselor de apă, scădere a fertilității solului și a altor procese de degradare a resurselor funciare și acvatice în r-ul. Ștefan Vodă în perioada lunii Iunie curent s-au efectuat măsuri concrete dedicate „Zilei mondiale pentru combaterea deșertificării”.
Măsurile petrecute au început de la întîlniri cu agricultorii și s-au finalizat cu o oră ecologică la tabăra de odihnă „Dumbrava” din s. Talmaza.
Inspecția Ecologică a participat la o consfătuire de rang republican cu fermierii în s. Costești r-ul. Ialoveni organizată de Ministrul Agriculturi și Industriei Alimentare. D-ul Vasile Bumacov a participat la audieri publice în zonă a proiectului „Strategiei de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural în RM pentru anii 2014 – 2020” cu bugetul preconizat de 12,7 miliarde de lei.
La această întrunire colaboratorii Inspecției Ecologice au propus măsuri concrete cu privire la : Asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale în aspectul sprijinirii practicilor de gestionare durabilă a resurselor funciare și acvatice, reducerii riscurilor de dezastre, împăduririi terenurilor inpracticabile pentru agricultură, conservarea biodiversității ecosistemului Nistrului inferior, etc.
În satele Cioburciu, Răscăieți, Talmaza, Volentiri s-au efectuat măsuri de conștientizare a fermierilor, silvicultorilor, populației privind atenuarea efectelor schimbărilor climatice și dezastrelor în teritoriul administrat.
În perioada 13.06 -17.06.2013 s-au organizat 3 ore ecologice în cadrul unui proiect implementat de asociația obștească „Familie Sănătoasă” (or. Ștefan Vodă) la Grădinița de copii din s. Cioburciu (grupa pregătitoare unde au participat 33 copii) și la Tabăra de odihnă pentru copii „Dumbrava” s. Talmaza (unde au participat 50 copii).
Tot în această perioadă s-a difuzat un material la radioul național la această temă. În cadrul emisiuni „Natura în Obectiv” la televiziunia națională TVM-1 s-au transmis secvențe privind starea monumentelor naturii: „Rîpa lui Albu” (din s. Cioburciu), 4 arbori seculari de stajar pendunculat și caștanifoliu, (rezervația naturală mixtă „Mlaștina Togai” gestionate de Ocolul Silvic Olănești).
La întîlniri au fost puse în discuție soluționarea următoarelor probleme: reconstrucția ecologică a vegetației forestiere degradate; extinderea suprafețelor înpădurite, restabilirea sistemelor zonale de asolamente pedo-protectoare; reanimarea sistemelor de irigare și drenaj etc.
În viziunia noastră aceste acțiuni dedicate „Zilei Mondiale pentru combaterea deșertificării” au sporit responsabilitatea tuturor persoanelor informate pentru menținerea și conservarea resurselor de apă.
Autor Nicolae Nastasi
șef Inspecția Ecologică Ștefan Vodă