Şedinţa Colegiului Ministerului Mediului
Pe 24 iunie, 2010 a avut loc şedinţa lărgită a Colegiului Ministerului Mediului unde au fost examinate Totalurile Campaniei de primăvară de înverzire şi amenajare a localităţilor din ţară (Bilunarul Ecologic – 2010) , desfăşurată în perioada 15 martie-15 mai, 2010.
Acţiunile executate reprezintă, totodată, prima etapă a Concursului Naţional „ Cea mai modernă, mai salubră şi mai amenajată localitate. Raportul a fost prezentat de dl Grigore Prisăcaru, Şeful Inspectoratului Ecologic de Stat.
COMUNICAREA
Dlui Grigore Prisăcaru, Şeful Inspectoratului Ecologic de Stat, cu privire la totalurile Campaniei de primăvară de înverzire şi amenajarea localităţilor( Bilunarul Ecologic – 2010).
Multstimate Domnule Ministru, stimaţi membri ai Colegiului!
Promovarea tradiţiilor naţionale de înverzire, amenajare şi întreţinere grijulie a localităţilor ţării, susţinerea activităţilor practice de salubrizare a satelor şi oraşelor sunt partea cea mai vizibilă a activităţii Ministerului şi subdiviziunilor sale, şi nu în ultimul rînd, a Inspectoratului Ecologic de Stat.
În scopul permanentizării şi eficientizării acestor activităţi Ministerul Mediului şi Inspectoratul Ecologic de Stat, împreună cu alţi actori sociali, desfăşoară anual Concursul naţional „Cea mai modernă, mai salubră şi mai amenajată localitate” în perioada 22 martie – 22 septembrie.
Această acţiune de amploare naţională integrează în sine un şir de alte acţiuni sectoriale sau de durată redusă, cum ar fi:
– „Un arbore pentru dăinuirea noastră”.
– „Rîu curat de la sat la sat”.
– „Săprămîna apelor curate „Apa – izvorul vieţii”.
– „Săptămîna mobilităţii europene „Un aer curat pentru toţi”, acţiuni, care urmează Campaniei de primăvară de plantare a arborilor şi arbuştilor şi de amenajare şi salubrizare a localităţilor, cunoscută opiniei publice drept Bilunarul Ecologic.
Cu această acţiune, începe de fapt anul şi este prima şi cea mai importantă parte a Concursului naţional „Cea mai modernă, mai salubră şi mai amenajată localitate”.
Pentru anul acesta, Ministerul Mediului a înaintat Guvernului propunerea de a desfăşura Campania de primăvară de plantare a arborilor şi arbuştilor şi de amenajare a localităţilor (Bilunarul Ecologic – 2010) în perioada 15 martie – 15 mai 2010, care a fost susţinută de Guvern, prin scrisorile sale nr.1469-350/3 din 04.03.2010 şi 1469-442/3 din 22.03.2010.
Inspectoratul şi subdiviziunile sale teritoriale şi-au asumat plenar activităţile pregătitoare, de organizare şi informare a publicului larg şi autorităţilor publice locale privitor la desfăşurarea Campaniei, care ulterior a fost monitorizată efectiv pe tot parcursul.
Activităţile preconizate au fost structurate în 2 blocuri mari: înverzirea şi salubrizarea, care s-au desfăşurat concomitent.
Activităţi de înverzire a Plaiului natal.
Pe tot parcursul Campaniei, dar şi în cadrul Zilei Naţionale „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, în teritoriu au fost efectuate următoarele lucrări:
Întreprinderile Silvice ale Agenţiei „Moldsilva” au plantat culturi silvice în fondul forestier pe o suprafaţă de 163 ha şi au efectuat lucrări de ajutorare a regenerării naturale pe suprafaţa de 1290 ha.
S-au efectuat lucrări de sădire a pădurilor pe terenurile degradate şi impracticabile pentru agricultură (extinderea terenurilor cu vegetaţie forestieră) pe o suprafaţă de 259 ha.
În scuarele, parcurile, teritoriile adiacente caselor de locuit, şcolilor, grădiniţelor şi altor instituţii, în preajma străzilor din oraşe şi sate, s-au sădit 322,3 mii arbori şi arbuşti de diferite specii (de către primării şi organizaţii).
Subdiviziunile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din teritoriu au plantat în fîşiile forestiere de protecţie a traseelor auto 21465 arbori.
La aceste acţiuni au participat organele administraţiei publice centrale şi locale, instituţii de învăţămînt, agenţi economici, ONG-uri ş.a.
Activităţile de plantare efectuate de Agenţia „Moldsilva” şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor au fost asigurate financiar din surse proprii.
Ministerul Mediului, iniţial a preconizat pentru procurarea materialului săditor suma de 1.050.000 lei. Materialul săditor a fost pus la dispoziţia autorităţilor publice locale de ambele niveluri de către Agenţia „Moldsilva”. După precizarea cantităţii materialului săditor eliberat primăriilor şi organizaţiilor, Agenţia „Moldsilva” a totalizat cheltuielile suportate şi a înaintat solicitarea de proiect la Fondul Ecologic Naţional în sumă de 890 mii lei, care vor fi distribuiţi la prezentarea dovezii de către primării.
Vreau să menţionez, că analiza anilor precedenţi arată că procentul de prindere este, de obicei, foarte scăzut, şi aceasta se datorează neîngrijirii ulterioare şi plantării propriu-zise în perioade calde.
Vin cu propunerea de a elabora un proiect de Hotărîre cu privire la transferarea şi organizarea lucrărilor de plantare masivă pentru perioada de toamnă, exceptînd lucrările cu caracter de amenajare realizabile primăvara. Această schimbare va contribui la majorarea procentului de prindere şi eficientizarea cheltuielilor suportate.
Salubrizarea şi amenajarea localităţilor.
Agenţiile şi Inspecţiile Ecologice, pe tot parcursul Campaniei, au monitorizat organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de salubrizare a localităţilor de către autorităţile administraţiei publice locale, instituţii, organizaţii şi populaţie.
Inspectoratul a efectuat inventarierea tuturor depozitelor de deşeuri menajere solide (gunoişti). Conform datelor, în teritoriu actualmente există 1868 gunoişti exploatabile, idintre care 1026 – autorizate. Suprafaţa terenurilor ocupate de aceste gunoişti constituie 1415 ha. De asemenea, în această perioadă au fost depistate 3743 gunoişti stihiinice, care urmau să fie lichidate. Potrivit situaţiei la 20.05.10, s-a reuşit lichidarea a 2814 gunoişti stihiinice, restul sunt în proces de lichidare.
Cea mai practicată metodă de lichidare a gunoiştilor stihiinice a fost nivelarea acestora şi acoperirea cu sol.
Partea bună a acestei practici – este faptul că Autorităţile locale şi populaţia au conştientizat necesitatea salubrizării şi depozitării controlate a deşeurilor. În plus, aceasta reduce esenţial poluarea de suprafaţă a terenurilor agricole cu deşeuri uşoare purtate de vînt.
Partea rea – este că gunoiştile lichidate astfel, devin surse necontrolate de poluare a solului şi stratului acvifer. Aceasta creează noi probleme şi trebuie să venim cu soluţii.
În această perioadă au fost amenajate 331 gunoişti autorizate, selectate 81 terenuri pentru noi gunoişti.
Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura în structura lor organizatorică servicii specializate. În acest sens au fost create servicii specializate de salubrizare în 81 localităţi. În lipsa acestor servicii salubrizarea se efectuează de către populaţie în mod arbitrar, formînd noi gunoişti spontane. Practic în majoritatea localităţilor republicii au fost stabilite zile sanitare, de regulă, vinerea.
La nivel satisfăcător s-au desfăşurat acţiunile de salubrizare în municipiile Chişinău şi Bălţi, raioanele Briceni, Criuleni, Căuşeni, Floreşti, Orhei, Ştefan Vodă, Sîngerei, Şoldăneşti,Ungheni, unde au fost curăţate cele mai mari suprafeţe de terenuri ocupate de deşeuri menajere.
În unele primării din raioanele Basarabeasca, Leova, Rîşcani, Soroca, Taraclia, UTA „Găgăuzia”, Călăraşi, Străşeni, Nisporeni, Cahul lucrările de salubrizare s-au desfăşurat nesatisfăcător, invocîndu-se diferite motive. Principala cauză fiind lipsa serviciilor speciale de salubrizare şi dotarea insuficientă a primăriilor cu transport special.
Sub aspectul inspectării şi controlului ecologic au fost efectuate 876 controale şi întocmite 792 procese-verbale pe contravenienţi, care nu s-au conformat cerinţelor legislaţiei ecologice. Au fost aplicate amenzi în sumă de 210,75 mii lei şi încasate în sumă de 76,3 mii lei. În majoritatea cazurilor, procesele verbale au fost întocmite pe persoane fizice. În 82 cazuri au fost prevenite aruncări de deşeuri animaliere. Paralel acestor activităţi au fost coordonate 1251 rapoarte statistice privitor la deşeuri. Mărimea plăţii calculate pentru poluarea mediului cu deşeuri a constituit 103,0 mii lei, care a fost achitată integral.
În această perioadă au fost curăţate de asemenea drumurile auto pe o lungime de 1000 km şi amenajate 7623 fîntîni şi izvoare.
O atenţie deosebită s-a acordat promovării colectării separate a deşeurilor menajere solide şi celor de producţie, îndemnînd autorităţile să contribuie la fondarea a astfel de firme. În prezent 19 firme de acest gen deţin autorizaţii de colectare şi prelucrare a deşeurilor, inclusiv şi a celor periculoase. Aici aşi nominaliza SA „Reparaţia auto”, s.Presecina; ÎM „AVE Ungheni”, care şi-au extins semnificativ aria de colectare a deşeurilor şi altele.
Pentru lichidarea gunoiştilor stihiinice, construirea a noi depozite, cît şi pentru amenajarea celor existente de la Fondul Ecologic Naţional, pentru diferite proiecte, numai în această perioadă a fost alocată suma de 3,8 mln lei. De asemenea se acordă susţinere şi de la FEL.
Acţiunile Campaniei de primăvară de salubrizare a localităţilor se încorporează integral în cadrul primei etape a Concursului naţional „Cea mai modernă, mai salubră şi mai amenajată localitate”.
Modul de organizare şi desfăşurare a Concursului este stabilit prin Regulamentul respectiv, aprobat prin Hotărîrea Guvernului. Etapa naţională a Concursului este precedată de etapa în unităţile administrativ-teritoriale de nivelul II, care are ca scop evidenţierea celor mai amenajate şi moderne localităţi. Pentru localităţile din grupul III ( localităţi rurale) Concursul se desfăşoară în perioada 22 martie – 01 august în cadrul raionului, sub egida Consiliului raional (Comitetului executiv al Găgăuziei). Astfel, acţiunile de salubrizare în perioada Campaniei constituie prima etapă a desfăşurării Concursului, iar primăriile evidenţiate ca fruntaşe vor fi propuse de Agenţii şi Inspecţii Comisiilor raionale, pentru înaintare la etapa naţională.
Campania de salubrizare şi amenajare a localităţilor este o acţiune importantă de sensibilizare a societăţii şi factorilor decizionali din OAPL asupra problematicii gestiunii corecte a deşeurilor şi evidenţierii acesteia din şirul multiplelor probleme de mediu.
Apreciind la justa valoare rezultatele obţinute în cadrul Bilunarului de salubrizare şi analizînd situaţia concretă pe teren, realizările incipiente de infrastructură, atitudinea dezinteresată a autorităţilor publice locale, manifestarea neglijentă a populaţiei, constatăm că problema gestiunii corecte şi efective a deşeurilor, de fapt, nu a devenit încă o prioritate a activităţii autorităţilor administraţiei publice şi se soluţionează în virtutea necesităţilor de netăgăduit, din mijloace derizorii, pe apucate, fără nici un sistem.
Situaţia creată se datorează, în mare, tergiversării implementării prevederilor Strategiei cu privire la salubrizarea localităţilor şi Planului de acţiuni (a.2007) care este, justificată de lipsa de mijloace financiare şi materiale. Vinoveţi de situaţie se fac – autorităţile centrale cu atribuţii directe şi autorităţile administraţiei publice locale de ambele niveluri.
Aşi vrea să punctez: pînă la moment nu sunt elaborate Programele naţional şi cele teritoriale de salubrizare a localităţilor; nu este elaborată Schema generală de amplasare a rampelor de depozitare a deşeurilor menajere şi de producţie; nu se creează Capacităţi structurale de gospodărire comunală din cadrul OAPC; sectorul privat este ţinut la distanţă de domeniu; bugetele primăriilor şi raioanelor la acest capitol sunt goale etc.
Trebuie să recunoaştem, că soluţionarea problemei date, în afară de aspectul ecologic, are şi un caracter economic cu conotaţii politice, de aceea responsabilii trebuie nominalizaţi, concret pe sectoare.
Problema nu poate fi soluţionată efectiv pînă cînd nu vor fi constituite bugete cu componentă de mediu pe măsură la nivel de primărie şi raion; pînă nu va fi creată infrastructura domeniului şi atras sectorul privat cu mijloacele sale; pînă nu vor fi elaborate Programele naţional şi locale, Schema de amplasare a rampelor, etc.
Consider oportun că aceste momente să fie introduse pe cît de posibil,în proiectul Legii cu privire la deşeuri, dacă se mai reuşeşte sau chiar de elaborat un proiect de lege privitor la salubrizare. Problema este de proporţii.
Inspectoratul va promova şi în continuare activităţile şi iniţiativele cu efect ecologic, în limitele atribuţiilor şi vom aplica fără rezerve prevederile Codului contravenţional în acest domeniu.
Totodată, pentru a ţine problema în centrul atenţiei populaţiei, Inspectoratul va petrece periodic seminare, întruniri lărgite cu toţi primarii, şefii serviciilor desconcentrate în teritoriu, consilierii şi funcţionarii publici raionali pentru a eficientiza mijloacele minime, care le au la dispoziţie primăriile şi a-i ajuta să găsească posibilităţi şi metode de soluţionare a salubrizării localităţilor.
Vă mulţumesc!